Usui Reiki Ryoho kialakulása 1925-26. években végleges formát öltött.

Ez felel meg a napjainkban alkalmazott legeredményesebb tanítási anyagnak. Japán mester vonalú reiki, amely erőteljes életenergiát közvetít és az eredeti gyakorlatokat tanít. Sajnos kevés információ maradt ránk a tanításokról és a módszer fejlődéséről Usui sensei korai tanításáról. A japán reiki szervezet épületét a világháborúban az amerikai repülőgépek 1945. évben lebombázták. Az 1970. évtől kezdődött el nyitás, amikor lehetőséget kapott Hiroshi Doi japán reiki mester Kimiko Koyama elnök asszonytól az eredeti reiki tanulására. Doi sensei, aki korábban Nyugati Reiki tanár volt, alaposan megtanulta és tanítani akarta az Usui Reiki Ryoho módszert. Azonban úgy találta, hogy a mai emberek mai rohanó életében nehezen érthető néhány gyakorlat, ezért légzőgyakorlatokkal egészítette ki azokat. A tanulók  behangolása is kissé eltértek a korábban alkalmazott Reiju behangolásoktól. A cél ugyan az maradt: elindulni a reiki útján, amely a folyamatos fejlődés és haladás a nyugodt élet felé.

Az Usui Reiki módszer tanítása 1920. évtől, kezdődött el, és 1926. évig folyamatosan fejlődött. Eleinte 1920-1924-ig Usui Do, majd Usui Teate volt a módszer tanításának a neve. Az alapító Usui sensei módszerére hatással volt Eguchi Toshihiro, aki a kézrátétes életenergia átadással foglalkozott, majd Kanichi Taketomi admirális, aki a fokozati rendszer kialakulására volt hatással és Churyo Hayashi hajózási kapitány és orvos. Fokozatosan alakult ki, kezdetben az Usui Do célja az önfejlődés volt, majd az Usui Teate egyszerű meditációs gyakorlatokat ajánlott a gyakorló bajainak javítására. Megalakult az Usui Reiki Ryoho Gakkai, japán reiki szervezet, amely kirendeltségei egész japánt behálózták. Később ki lett terjesztve a mások fejlődésének segítésével. Az 1944-45 Amerikai-Japán háború után a reiki eltűnt japánban és a tanítási anyagával együtt. Nyugaton terjedt tovább Usui Shiki Ryoho Reiki néven, az egész világon. A tanítás szóban történt, és mivel tudás nincsen légüres térben, a mester-tanárok, kitaláltak, hozzátettek az elképzeléseiket. Ez valószínűleg rontott az eredeti reiki energia minőségén. Sajnos kialakultak, a reiki népszerűségét kihasználó úgynevezett reiki irányzatok is. 1999-ben ismerte meg a világ a Gendai Reiki Ho-t, amelyet Hiroshi Doi, aki a Gakkai szervezet tagja állított össze. Ez a mai ember számára könnyen megérthetővé tette az 1926 évi módszert. Ebből a tananyagból származik a Jikiden Reiki tanítási anyaga is. Korábban a Shiki Ryoho Reikit tanítottam, amit én is tanfolyami jegyzetek nélkül szóban tanultam. Készítettem saját jegyzeteket, amelyeket más tanárokhoz hasonlóan állítottam össze az elképzeléseim szerint. 2007-2009-ig kaptam behangolásokat a Gendai és Jikiden japán vonalú reikire. A Jikiden Reikinek nem volt használható jegyzete, de a Gendai Reikivel nagyon komplett, és ahogyan most is látom az eredeti tanításokhoz közelálló tananyagot kaptam. A Gendai Reiki tanítására 2009. évben tértem át, és azt tapasztaltam, hogy az eredmények sokkal jobbak lettek. Mivel a 2019. évben a Magyar Parlament megszavazta és így hatályra emelkedett az Kuruzsló törvény, a tanítás jegyzeteit át kellett fogalmazni. Ezért a Gendai Reiki Network szabályzata miatt, nem használhattam tovább a Gendai nevet.

Usui Reiki Ryoho kialakulás szerinti tanítási módszer felé fordultam.

Ennek nagy előnye, hogy a tananyag, ami a Gendai Reikire épül kiegészíthettem: Kaiji Tomita – Tenon In – Dave King – Chris Marsh – Rick Rivard – Francisco Ferreira és másoktól szárazó hiteles korai gyakorlatokkal. A Gendai stílusú behangolások mellet a korai Reiju-t is alkalmazom, amit Hiroshi Doi tanított, ami nagyon hatásosnak bizonyul.

A kiegészítések vonatkoznak egyfelől a reiki történetére, amelyek forrása OSensei: A view of Mikao Usui. című könyve. A további változtatások újabb lehetőségeket adnak a lényeges célok eléréséhez. A reiki hatására bizonyos mentalitásbeli változások is történnek. A megváltozik a betegségtudat az alany elkezdi felismerni, hogy van kiút. Amikor elkezdődik egy csekély javulás, a beteg rájön arra, hogy soha – soha nem szabad feladni. A véleményemet alátámasztják a gyógyulási eredmények javulása

 

Olvass többet az eredet Usui Reiki Ryoho tanfolyamokról és az Online távoli tanfolyamokról