Reiki hiteles története, a kétezres évben vált ismerté.

A Gendai Reiki Ho tanítása bemutatta nekünk a valódi hiteles történetet.

Lerántotta a leplet a kitalált mesékről.

Előzmények: a Taoizmus Kínában, Krisztus előtt 600 körül kezdődött. A módszer egyszerű útmutatást adott, hogyan lehet egészséges hosszú életet élni. A következő időkben folyamatosan fejlődött és kialakult a hagyományos kínai gyógyászat. Japánban, a Buddhizmus és a Shinto, amely nem vallás, hanem az élet ünnepe, átvette ezeket az elveket.

Reiki hiteles története

Usui Mikao, Gyohan, Taniai faluban született 1865 augusztus 15-én, a Yamagat kerületben, Gifu megyében. Felmenői a Tsunetane Chiba családból származtak, és a katonaságnak voltak a vezetői. Usui édesapjának a neve Taneuji volt, de az ismertebb neve Uzaemon. Édesanyja a Kawai családból származott.

Mikao Usui gyermekként okos, jó képességű tanuló volt. Felnőttként régi vallásokat és ősi tanításokat tanulmányozott, beleértve a zen buddhizmus, a shinto életérzés és a taoizmus formáit. Harcművészeteket tanult és gyakorolt.

Elutazott, Amerikába, Európába és tanult Kínában is.

 

1994. évben Japánban látogatott Dave King Kanadai reiki mester, és ott találkozott egy 104 éves apácával,  Tenin In, nevűvel, aki 1920-1926, évig Usui-tól tanult. Ő elmondta, hogy 1920 évben a zárda ablakán nézett ki és látta, hogy egy ember órák óta ül az Amida szobor előtt. Kiment hozzá, és érezte, hogy ez az ember, nagy erejű Buddhát (megvilágosodást) sugároz. Az ember bemutatkozott, mint Usui Mikao. A zárda apátja megengedte, hogy a nappali órákban Tenon In, a zárdán kívül tanuljon Usuitól.

Később Usui a Shinto tanítója tanácsára további megvilágosodást keresve 1919-20-ban a Kiotó melletti Buddhista szent Kurama hegyen, böjtölt és meditált. Egyszer csak nagy energiát tapasztalt meg és kirobbanó erőben érezte magát. Azt érezte, hogy egyesült a nagy univerzummal. Így írta le az „Usui Reiki Ryoho Hikkei-ben, Nem tanultam ezt a módszert, hosszú meditáció és böjt során a megvilágosodással, megkaptam ezt az erőt.”

Ezt az ajándékba kapott energiát alkalmazta saját magán, majd másokon is és érezte annak kedvező hatásait.

Ezek után, a Shinto elvek alapján létrehozott egy egyszerű rendszert, amely javíthatja az élet minőségét. Keressük és találjuk meg igazi önmagunkat, tiszta szívvel, és nyílt elmével.

Ennek a lényege a szellemi felébredés, ami azt jelenti, megtapasztalni és elérni a végtelen örömöt és megtalálni azokat a lépcsőket, amelyek oda vezetnek. Az első lépcső a szellemi, értelmi megértés a tudattal. Az igazi felébredés az egy intuitív megértés a lélek, felsőbb én által és befejezi az egyesülést az igazsággal. Usui-sensei ajánlja nekünk ezt az utat, hogy elérjük azt az állapotot, hogy elfogadjuk a sorsunkat és békében éljünk az igaz felébredés érdekében. Felismerte, hogy ez a rendkívüli energia, a reiki, az univerzum energiája, a Világegyetem forrásából (Teremtő Isteni Akaratból) érkezik,

Eleinte az Usui módszernek nevezte a tanítását. Később Usui Do-nak, ami utat jelent, amelyben nem az út, vagy a cél a legfontosabb, hanem maga az utazás. Lényege, hogy harmónia és egyensúly révén elérhető legyen az én egysége, amely kapcsolatban van a természettel. Majd a tanítványa Eguchi javaslatára, Usui Teate (kézgyógyítás) lett a módszer neve. A mai neve 1925-ben lett Usui Reiki Ryoho. Vagyis Usui egyetemes egészséget javító előírások gyűjteménye.

Usui sensei klinikát nyitott, az emberek segítésére, és az egész országban tanított, így vált ismerté. A kapott képességet és a tanítás módját át tudta ruházni másoknak is, több mint 2000 embert hangolt be a reikire és 20 mestertanárt képezett ki. Utazása közben egy fogadóban szállt meg ahol 1926-ban agyvérzésben meghalt. A módszerének az elsődleges célja az önfejlődés, ami után következik a többi javulás. Pontosan így fogalmazta meg: „a missziónk a következő: először egyensúlyba hozni a szellemet, másodszor a testet, majd megvalósítani a boldog és békés egészséges életet”. Segíteni kell másokat, amivel magadat is boldoggá teszed.

Megalakult az Gakkai (reiki szervezet), amely a háború után bezárkózott, de a mai napig él.

Az alapító 1926-os halála után a rendszer aktív maradt, Juzaburo Usida lett a szövetség elnöke. A reiki dr. Churijro Hayashi sensei személyén keresztül terjedt el a világban, aki 1931-ben kilépett a Gakkai szervezetből és módosította, alakította a módszert.

 

Reiki hiteles története, a reiki ősi japán írássalA REIKI MÓDSZER ELTERJEDÉSE.

A Shiki Ryoho Reiki, (nyugati vonal) a világon a legismertebb.

Usui sensei tanítványa dr. Churio Hayashi hajós kapitány és orvos volt. Ő 1931-ben kilépett a Gakkai szervezetből és kidolgozta saját módszerét a Hayashi Reiki Kenkyukait (kutató központ). Folyamatosan módosította a módszert és klinikáján végezte a gyógyító munkát. Ide érkezett 1935-ben Amerikából Hawayó Takata nevű hölgy, aki meggyógyult ott a rákbetegségből, és mint reiki kezelő dolgozott a klinikán két évig. Ezután visszatért Amerikába, Hawaii szigetére. 1938-ban felkereste Hayashi doktor, hat hónapig együtt dolgoztak majd felhatalmazta a módszer tanításra.

Takata sensei eredményei révén híres lett és 1980-ban bekövetkezett halála előtt 22 mester-tanárt hangolt be a reikire, amely így elterjedt az egész világon és jutott el hozzám is. Mivel nem egyformán szóban tanított, halála után két fő vonal alakult ki, sok változtatás történt az oktatás során, és sok valótlan mese került a történetbe. Mestervonalnak nevezzük, amikor a hiteles tanár, új tanárt képez ki, aki ismételten továbbadja. Az évek során sok irányzat jött létre, egyéni elképzelések és vallási hatások alapján.

Olvass bővebben, ITT kattints ide  

 

2000 után ismertük meg az eredeti japán vonalakat, a Jikiden Reikit és a Gendai reikit. A történetet és az eredeti gyakorlatokat mindkét vonal hitelesen tanítja. A nyugati reiki tanítottam, amikor mindkét módszert megismertem, tanultam. A Gendai Reikinek lettem a tanára, amely tartalmazza az eredeti Usui sensei által kidolgozott gyakorlatokat a jegyzetekben. 

A reiki tréningem ITT tekinthető meg.

 

Jikiden Reiki 

Kialakulása: Hayashi sensei tanítványa volt Chiyoko Yamaguchi, akinek fia Tadeo viszi tovább az ezt a vonalat. Egyszerű, érthető, világos tanítás. A magyar tanároknak csak az első és második fokozatra van felhatalmazásuk.

Olvass bővebben, ITT kattints ide  

 

Gendai Reiki Ho

Amelyet Hiroshi Doi a Gakkai szövetség tagja alapított. Az eredeti japán tanításokból és néhány nyugati Reiki elemből áll. Egyesíti a japán belső és a nyugati külső utat. Nekem két Gokuikaiden (mester-tanár) beavatásom van. Tapasztalatom, hogy a sokat gyakorolók, leggyorsabban jönnek egyenesbe, a módszer segítségével.

Olvass többet ITT kattints ide

 

Usui Reiki Ryoho.

A Gendai Reiki Ho az alapja, a tanítás ki lett egészítve azokkal az ismeretekkel, amelyek Kaiji Tomita,  Dave King, Richard Rivard, Frank Arjava Petter, és mások személyesen kutattak japánban. Richard Rivard a legtöbbet segített, vele kapcsolatban vagyok. A tanuló behangolása úgy történik, ahogyan Usui sensei végezte 1922-26 között.

A tanfolyamokról olvass többet ITT kattints ide