Jikiden Reiki rövid energetikai vonallal rendelkezik és a 2000.-ik évek után vált ismerté.

Energia vonala Usui Mikao – Hayashi Churyo -Wasaburo Sugano – Yamaguchi Chiyoko – Yamaguchi Tadeo – Nishina Masaki. Japánban is elöl van a vezetéknév úgy, mint nálunk.

Jikiden Reiki tanulása japán tanártólTöbb magyar reiki mesterrel együttesen a 2009. évben, Masaki Nishina japán tanártól tanultunk a módszert a második Okuden fokozatig. Erőteljes energiát éreztem, mindkét fokozat oktatása alatt, amit a többi résztvevő is megerősített.

Mivel a másik japán vonal a Gendai Reiki tanára voltam, össze tudtam hasonlítani a tanítási anyagot. Megállapítottam, hogy a gyakorlatok, csak kis mértékben tértek el egymástól.

Ez azért is lehetséges, mert Hiroshi Doi a Gendai Reiki alapítója és a Jikiden Rikit alapító Chyoko Yamagucchi 1999-ben találkoztak. Reijukat behangolásokat adtak egymásnak és tanítási anyagot is egyeztették. Jikiden Reiki tanárom Masaki Nishina

 

Mivel Doi sensei a nyugati reiki tanulása után megismerte Kimiko Koyamát, aki a Mikao Usui sensei Gakkai nevű japán reiki szervezetének akkori elnöknője volt. Az elnöknő elfogadta tanítványának Doi urat és megtanította a teljes és eredeti reiki tanítási rendszerre, elhihető, hogy a Jikiden Reiki tananyagának összeállításában segítette Chioko Yamagucchi asszonyt.

A két reiki módszer tanítása között van különbség azért, mivel Hayashi sensei, Usui-sensei halála után, 1931-ben távozott az URR Gakkai-ból (japán reiki szervezet).

Ezután kialakította a saját tanítását és megalapította a Hayashi Reiki Kenkyukai-t (kutatóközpontot), gyakorlatokkal egészítette ki a rendszerét. Szóban tanított és nem is egyformán és a kutatásai alapján változtatott a módszeren.

Hiroshi Doi pedig a Gakkai szerinti tanítást úgy módosította, a Gendai Reiki módszerben, hogy a százéves anyagot, a mai ember könnyebben megértse.

A Jikiden Reikit, nem tudtam tovább tanulni, mert az itthon elérhető tanárok csak az Okuden második fokozat oktatására voltak felhatalmazva. Azonban biztos vagyok abban, hogy a behangolások tovább javították a reiki energiámat és hozzájárultak a tanításom eredményességéhez.

Jelenleg az Usui Reiki Ryoho módszert tanítom, ami a japán vonalakra épül és nagyon sok korai Usui reiki gyakorlatot is tartalmaz.