A Jikiden Reiki rövid energetikai vonallal rendelkezik, jó az energiája, és a 2000 után vált ismerté. A reiki gyakorlatok hasonlóak, a másik japán vonal a Gendai Reiki oktatási tananyagában tanultakkal.

A tanfolyami jegyzete csupán egy gyakorlatot tartalmaz, a tanítás nagy része szóban történik. Ezért, ha később nem emlékszel a tanításra, szerencsés vagy, ha a tanárodhoz fordulhatsz.

Reiki tanulás

Több magyar reiki mesterrel együttesen, Masaki Nishina japán tanártól tanultunk a második Okuden fokozatig a 2009. évben.

Akkor is szóvá tettem a tanárnak, hogy minden gyakorlatot ismerek a Gendai módszerből, kivétel a KEKO volt.

Az alapító Chyoko Yamagucchinak, aki Hayashi senseitől tanult, semmiféle jegyzete, vagy elismerő oklevele nem volt.

Inamoto sensei nyílt levelet írt Frank Petternek, ebben leírja, hogy behangolásokat kapott Chyoko Yamagucchitól, aki elmondta neki, hogy mindössze öt alkalommal találkozott Hayashi szannal, és még a reiki történetét sem ismerte, Usui nevét mindössze egyszer hallotta. A Reiju-t (behangolást) a nagybácsitól (Wasaburo Suganó) tanulta, , ha ez így van, akkor ezt illett volna a bennünket tanító Masaki Nishinának részünkre elmondani.

A Jikiden tananyaga, valószínűleg Chyoko emlékezetből valamint a Hawayo Takata vonalán tanult és a Gendai Reiki tananyagát ismerő nyugati mester Frank Petter segítségével alakult ki.

A mester, vonal Mikao Usui – Chujiro Hayashi – Chyoko Yamagucchi. Azonban az elképzelhetetlen, hogy a rátarti Hayashi sensei, egy 17 éves leányt (Chyoko) felhatalmazott volna oktatásra, akivel mindössze ötször találkozott.

Hayashi, Usui-sensei halála után, 1931-ben távozott az URR Gakkai-ból (japán reiki szervezet), és orvosi múltja alapján módosította a tanítását és megalapította a Hayashi Reiki Kenkyukai-t (kutatóközpontot), és saját gyakorlatokkal egészítette ki a rendszerét.

Szóban tanított és nem is egyformán és a kutatásai alapján többször változtatott a módszeren. Ezért volt lehetséges az is, hogy A Jikiden módszer olyan szimbólumot is használ, (Kumo) ami a mai napig sehol nem található meg, erre vonatkozó magyarázatot a japán tanártól sem kaptunk és Takata, aki Hayashitól tanult sem ismerte, nem tanította. reiki tanárok

Sajnos Magyarországon a Jikiden Reikiben mindeddig nem lehetséges Okuden szintnél tovább tanulni, mert a magyar tanárok csak az második fokozat oktatásáig vannak felhatalmazva.

A Jikiden intézet elnöke, és alelnöke saját maguknak a Dai shihan nagy mester-tanár címet adományozták. Csak ők, avathatnak tanársegédeket és tanárokat.

A tanfolyam jegyzetét és az elismerő oklevelet japánból küldik a tanulók részére, és ezekért a magyar oktatónak fizetni kell a Jikiden intézet részére.

Ezért úgy látom, hogy a Japán Jikiden Intézet üzleti vállalkozásként alakult meg.  

Ezek miatt, valamint a tanítás magas ára miatt, nem akartam tovább tanulni a Jikiden módszert.

Ma 2020.-ban a Shoden (reiki-1) fokozat 60000.-, az Okuden (reiki-2) pedig 80000.- forint. Amíg a legalább annyira erős, vagy még erősebb Usui Reiki Ryoho (ami a Gendai Ho-ra épül) annak egyharmadáért tanítok.

Több alkalommal megkerestek a Jikiden Okuden második fokozatú reikisek, hogy nálam szeretnének tovább tanulni. Eddig kivétel nélkül meggyőződtem arról, hogy felkészültek és alkalmasak az Usui Reiki Ryoho Shinpiden, harmadik fokozatára.

A Shinpiden harmadik osztály, (a Shihan tanár fokozat előszobája) egy nagy lehetőség a további felemelkedésre, fejlődésre.

Megjelenik a tanítás végső célja a kiegyensúlyozott, békés élet elérése, amely felvilágosodás, és még további út az áhított megvilágosodás felé.

Elcsendesedik a harcod a világgal, létrejön a nyugalom a feltétel nélküli szeretet, minden felé. A problémák egyszerűvé válnak, mert a felső dimenziókból megkapod a válaszokat, az úttörőktől, vagy akár magától a teremtő Istentől. Usui sensei tanítása egyszerűen mutatja az utat, amelyen haladva örömtelivé válhat az életed.

 

A REIKI TÖRTÉNETÉBEN SOK ESETBEN VOLTAK VITÁK ÉS MÉG PEREK IS ELŐFORDULTAK.

Hyakuten Inamoto Senseis Antwort an Frank Petter und Tadao Yamaguchi – Olaf Böhm

Érdemes végig olvasni a hiteles magyar fordítást, a tanulóm Werner Ágnes Okuden tanulóm tollából.

HYAKUTEN INAMOTO SENESEI VÁLASZA FRANK PETTERNEK ÉS TADAO YAMAGUCHINAK A SOK ÉVEN ÁT ELKÖVETETT RÁGALMAZÁSSAL KAPCSOLATBAN.

A levélből a Jikiden Reiki kialakulása jól követhető.

Az én véleményem, hogy a Jikiden végső tananyagát Petter, a kutatásai és a Hiroshi Doitól 1999-ben Vancouverben megismert Gendai reiki alapján állította össze.

2000 években Frank Petter a Gendai Reiki anyaggal évekig járta a világot, előadásokat tartott 600 Euró/fő díjért, és meg sem említette Hiroshi Doi úr nevét.

1 oldal

Hyakuten Sensei válasza Frank Petternek és Tadao Yamaguchinek

Kedves Reiki család és közösség.

Mély fájdalom és sajnálat vezetett el arra a döntésre, hogy megfogalmazzam nektek ezt a levelet.

Mint sokan talán már értesültetek arról, hogy Frank Petter, Tadao Yamaguchi és a Jikiden Reiki Intézet egy számomra ismeretlen okból kifolyón azt az utat választotta, hogy megalapozatlan és hamis információkat terjesztenek rólam. Ez a cselekedet felfoghatatlan és megmagyarázhatatlan számomra, hiszen én soha, semmilyen nyilatkozatommal nem fordultam sem, ezen személyek, sem az Intézet ellen.

A * Shoden Reiki osztályban mindig azt tanítottam a hallgatóimnak, hogy Frank Petter kimagasló eredményt ért el

a japán Reiki Ryoho népszerűsítése érdekében. Munkájának eredménye, hogy egyre többen és többen gyakorolják a Japán reiki módszereit. Tadao-sannal kapcsolatban csak a következő idézetet szoktam megemlíteni: “Ó, ő ( Tadao- san)a reiki testvérem, aki tekintélyes hírnévre tett szert, aminek nagyon örülök.”

* (Anm.dV: Shoden – első szint)

Meg vagyok döbbenve azon, hogy miért terjeszt rólam Frank Petter olyan állításokat, amit ö személyesen soha nem tapasztalhatott meg, mivel mi személyesen nem ismerjük egymást. Egyetlen alkalommal sem voltunk mindketten együtt, ezáltal csak hallomásból származó információi lehetnek. Állításaik szerint nem voltam Yamaguchi Sensei hallgatója, nem szereztem meg az oktatói engedélyt és ebből adódóan nem vagyok kvalifikált reiki mester. Álliásaimmal szemben soha sem voltam reiki szerzetes.

Sokan azt kérdezték tőlem, miért nem adtam válasz ezekre az állításokra.

Engedjétek meg, hogy ezen az úton juttassam el hozzátok az indokaimat. Szilárd meggyőződésem, hogy mi, a reiki gyakorlók, mindent megteszünk, amit tehetünk az egymással való tiszteletteljes, kedves és udvarias viselkedés érdekében. Addig, amíg ezek a hamis vádak a blog bejegyzésekre, a webhelyekre és a Facebook bejegyzésekre korlátozódtak, én nemes hallgatásba burkolóztam. Elsősorban a béke fenntartása érdekében, másodsorban, hogy ne juttassak el energiát vádlóimhoz.

De tudomásomra jutott, hogy Frank Petter önéletrajzi írásában állításait közzétenni szándékozik, amihez én nem járulhatok hozzá.

Továbbá az a meggyőződésem, hogy a hamis vádak szakadásokhoz vezetnek a Reiki közösségben és ellenségeskedést eredményeznek, ami nincs összhangban a Reiki Ryoho tanításaival és alkalmazásával.

Ezért úgy döntöttem, hogy itt az ideje, hogy véget vessek ezeknek a hamis állításoknak, és tudomásotokra hozzam az én verziómat.

Először is szeretnék Frank Petter két Facebook posztjára válaszolni: első 2017. március 4-árol (ez már ki van törölve az internetről, de készült képernyőképeket a teljes hozzászólásról). A második blog bejegyzést 2017. március 5-vel jelent meg (https: //japanesereikiblog.wordpress. com), azzal az állítással, hogy én “hamis” szerzetes vagyok. Felmerül bennem a kérdés, hogy kik azok a szerzetesek Kiotóban, akik azt állítják hogy “Nise Bozu (hamis szerzetes) vagyok”! Meg tudná Petter úr ezeket a személyeket nevezni?

2. oldal

Az igazság az, hogy szerzetesnek 1982-ben Nagasawa Futen tiszteletes nevezett ki, egy, a Sagai Amidai templomban élő szerzetes Kiotóban. 1986. április 2-án hivatalos szerzetes lettem (Soseki toroku), amelyet a “Monsu” tanúsít, a Jodo Shu legmagasabb rangú szerzetese (a japán buddhizmus tiszta /igaz/ országbeli felekezeti csoportja).

 1. április 2-án szerzetesnek neveztek ki a Jodo Shu fő templom legmagasabb szerzetese által, Chion-in. Csatolom a szerzetesként való regisztrációs igazolás másolatát.

Kérjük, jobbról jobbra a japán forgatókönyvet olvassa balra.

Azok számára, akik nem értik a japán nyelvet:

 • A tanúsítvány első sorában az Amida címe található Ji templom.
 • A második sor a buddhizmus tanárom neve Nagasawa Futen, templomának neve Amida-Ji.
 • A harmadik sorban a nevem van

INAMOTO HYACUTES 稲 本 百 天

 • A negyedik sor a következőt mutatja: A személyt a jobb oldalon jelöli szerzetesként regisztrálták.
 • Az ötödik sor a dátumot mutatja: a 61. év április 2-a Showa (1986).
 • Az utolsó sor a monsu nevét, a Jodu Shu teljes munkaidős szerzetese, hivatalnokával Hanko (pecsét).

További bizonyítékként hozzáadom a „Docho” másolatát, egy hivatalos szerzetesi azonosító igazolvány.

A nevem az alsó bal sarokban olvasható: 稲 本 百 天

3. oldal

Másodszor, Petter úr azt állítja, hogy én, Konichi úrtól, (aki a Cosmo Brighti Ueno tanitványa, a Nyugati Reiki Mestere), lettem kiképezve, és hogy, Ueno úr iskolájának hallgatója voltam.

Petter úr a továbbiakba azt állítja, hogy Ueno úr Mochizuki úr tanitványa volt, akit viszont Petter úr képzett ki. Ebböl adódóan én a Frank Petter, nem pedig a Yamaguchi asszony irányvonalához tartozom.

Nagyon jól ismerem Konishi úrat, ő egy régi Reiki barátom. Mi abban az időben közösen adtunk Reiki kurzusokat, Reiki Komyo Kai néven. Mi Reiki barátok és partnerek voltunk. Az igaz, hogy ö eredendően Ueno úr tanítványa volt, de később elhagyta a Cosma Bright-ot és ezt követően egy Gendai Raiki Ho mester hallgatója lett. Egyébként Konishi úr soha nem volt a reiki tanárom. Erről, egy tőle kapott bizonyítékkal is rendelkezem, amit szükség esetén nyilvánossága hozhatok.

Mochizuki úrral személyesen találkoztam, egy Yamaguchi Senseiel készített interjúja alkalmával, de soha sem Ueno úrral. Ebből adódóan Petter úr vonalamra vonatkozó állításai helytelenek.

A birtokomban vannak további bizonyítékok, amiket egyenlőre a résztvevők engedélye nélkül, nem tehetek közzé. Ezek a személyek résztvevői voltak a Yamaguchi asszonnyal való találkozásaimnak, ahol ö Reiki képességeimet magasztalva nagy büszkeséggel Reiki mester hallgatóként mutatott be.

Harmadszor, Petter úr állítása szerint 2001. októberében Yamaguchi asszonynak Tadao Yamaguchi-n keresztül lettem bemutatva, ahol Yamaguchi egy kurzus fordítására lett felkérve, amit ö személyesen is oktatni szándékozott. Ezen a kurzuson William Lee Rand is részt vett.

Petter úr szerint én a Tadao által vezetett globális környezeti problémákkal foglalkozó vitacsoport egyik résztvevője voltam, ahonnan a kettőnk közötti kapcsolat lett levezetve.

Igen, részt vettem a Tadao abban az időben szervezett vitacsoportjában, amiért nagyon hálás vagyok, de anyja, Yamaguchi asszony nem vett részt ezeken a találkozókon. Többek között ezekre a környezetvédelmi találkozókra a Jikiden Reiki megalapítása előtt került sor.

Petter állítása szerint, miután megtudtam, hogy Yamaguchi asszony kvalifikált Reiki oktató, azzal a kéréssel fordultam hozzá, hogy szegény szerzetesi mivoltomra való tekintettel tudna-e engem ingyenes Reijuban részesíteni. Állítólag ellenszolgáltatásként ígéretet tettem, hogy annyi embernek, amennyinek csak tudok, ellenszolgáltatás nélkül adom a reikit. Magyarázatomnak köszönhetően megajándékozott három * Reijuval. (Majd később kitérek a Yamaguchi asszonyhoz fűződő kapcsolatomhoz)

Ebben az állításban rejlő egyetlen igazság: én abban az időben szegény szerzetes voltam.

* Fordító megjegyzés: Beállítás a Reiki alkalmazásban

Petter úr azt állítja, hogy én Rand úr fordítójának lettem felkérve, miáltal a Shoden és az Okuden kurzuson ingyenesen rész tudok venni és ezzel egy időben megismerkedem a kurzus tartalmi anyagával. Én azonban Yamaguchi asszony tudta nélkül mester hallgatónak adtam ki magam, és elkezdtem az ö nevében * Shoden és Okuden kurzusokat kínálni.

(Itt nincs megadva dátum).

* Fordító megjegyzés: Shoden – első szint, Okuden – második szint

 1. oldal

Petter úr egy másik állítása az, hogy ők az egész 2001-es évben üzeneteket kaptak rólam, amennyiben én e-mail fordítások ürügyével Yamaguchi asszonynak címzett e-maileket magamhoz átirányítok és így diákokat „lopok”.

Bárki, aki ismer, igazolhatja, hogy számítógépes ismereteim nem terjednek ki az e-mailek ilyen jellegű, tudatos manipulálásához, úgynevezett Technikai analfabéta vagyok.

Ez az állítás számomra időrendi sorrendben nem állítható össze, hiszen én először 2001 év októberében ismerkedtem meg Yamaguchi asszonnyal. Egy másik időrendbeli lehetetlenség azt állítani erről a Yamaguchi asszonyról és rólam készült fényképről, hogy 1999 decemberéből származik, amikor mi először 2001-ben találkoztunk.

Petter úr állítása szerint William Lee Rand oktatási túra szervezését ajánlott fel Tadao Yamaguchi számára hogy 2002-ben az Egyesült Államokban, de nem sikerült megállapodni az ár és a tartalom vonatkozásában. Ezzel ellentétben nekem szervezett oktatási túrát. Attól függetlenül, hogy Rand úr figyelmeztetve lett az én megtévesztő tanítási módszereimre, a túra lemondására nem kerülhetett sor, mivel nemcsak a jelentkezések voltak lezárva, hanem a tanítási díjak is be voltak fizetve.

Ezt az állítást, hogy én bármilyen körúton való tanításon részt vettem, és számomra ilyen körút szervezése történt Rand úr nyilvánosan megcáfolta.

Ezzel a Petter úrtól származó, személyem elleni állítások még nincsenek befejezve, de ezekre nem szeretnék kitérni.

Negyedszer, a Jikiden Intézet állítása szerint soha nem voltam Yamaguchi asszony hallgatója (később még kitérek a Yamaguchi asszonyhoz fűződő kapcsolatomhoz). Ez egyértelmű ellentétben van Petter úr azon állításával, miszerint én Shoden és Okuden tanfolyamon vettem részt Yamaguchi asszony fordítójaként.

A Jikiden Intézet állítása szerint, Yamaguchi asszony levelet küldött nekem, amely a következőket tartalmazza:

„Én Chiyoko Yamaguchi soha nem voltam a te (Hyakuten Inamoto úr) tanítód, és nem képeztelek, ki mint hallgatómat.

Kérlek, ne használd a nevemet, Chiyoko Yamaguchit, a reikiben, jegyzeteidben és a Reiki tanfolyamokon.

Kérlek, töröld a nevemet a weboldaladról … ”

Nincs tudomásom arról, hogy ilyen levelet kaptam volna Yamaguchi asszonytól.

Azon kívül a weboldal a következőket állítja:

„Ez a Yamaguchi asszony által küldött levél eredeti példánya a kiotói Jikiden Reiki Intézetben irodájában van megőrizve.”

 1. oldal

© 2017 komyoreikido.de

Fordítás: Olaf Böhm (komyodo.de)

Ha ez a levél hivatalosan nekem lett elküldve, akkor hol van a nyugta? És hogyan lehet az eredeti levél a Jikiden iroda birtokában?

Nem a címzett kapja meg az eredeti példányt, és az a példány, amit a Jikiden irodában tartanak lenne egy másolatot? Ennek az állításnak semmi értelme nincsen! Ismételten: én nem emlékszem ilyen tartalmú levél kézbesítésére.

Annak a ténynek köszönhetően, hogy Petter úr bejelentette, a fent említett hazugságokat önéletrajzában készül kiadni rólam, és a nevemet továbbra is megbecsteleníti, egy szakadék keletkezett a Reiki közösségben.

Fájó szívvel, de úgy döntöttem, hogy jogi lépéseket kell tennem Petter úr, Yamaguchi úr és a Jikiden Intézet ellen. Ennek eredménye egy ügyvédi felszólítás, az összes rágalmazó és téves nyilatkozatot beszüntetésére Weboldalon, blog bejegyzésekben, Facebook- oldalakon és minden egyéb írott és nyomtatott anyagban. Ezenkívül elvárom, hogy befejeződjenek a személyem ellen irányuló rágalmazások és hamisítások, különben további jogi lépések meghozatalára kényszerülök.

Fordító megjegyzés: Frank Petter postingja és a rágalmazás a Jikiden Intézet weboldalrol el lett távolítva..

A következő oldalon folytatódik….

 1. oldal

A következőkben a fent említett, Yamaguchi asszonyhoz fűződő kapcsolatomat szeretném vázolni.

Reiki utazásom:

Valamikor 1995-ben találtam egy “Reiki Ryoho” című könyvet egy Kiotói könyvesboltban

Ez volt az első találkozásom a “Reiki Ryoho” szóval. A „Reiki Ryoho ” Mieko Mitsui japán tanár fordítása Barbara Ray könyvéből, melynek eredeti címe “A Reiki Faktor”.

Akkor nem tudtam magamnak megengedni a könyv megvásárlását, mert a pénztárcám üres volt, de a „Reiki Ryoho”-t továbbra sem felejtettem el, és szerettem volna megtanulni.

Ez volt az első lépés az én Reiki pályafutásomon. Nagyon hálás vagyok Mieko Mitsui-nak, hogy eljutatott engem ehhez a csodálatos ajándékhoz, amit Reiki Ryohonak neveznek. Nagyon szerettem volna megtanulni Reiki Ryoho-t, ezért elkezdtem Reiki tanárt keresni.

Ez a feladat nem volt könnyű, az internet még nem volt elterjedve, és nekem nem volt a birtokomban PC. Szerencsére találtam egy Ausztráliából származó Reiki Mestert, aki Tokióban élt, és rendszeres időközönként kijött Kiotóba Reiki tanfolyamot tartani. Ez nagy örömmel töltött el, de később fel kellett adnom a Reiki tanfolyamokon való részvételt, anyagi körülményeim miatt. Egy másik reiki tanárt viszont nem volt egyszerű találni. Mígnem egy barátom izgalmas hírekkel érkezett hozzám. Mégpedig hogy egy idősebb hölgy él itt Kiotóban, aki valószínűleg meg tudja tanítani nekem a reikit.

Örömben azt mondtam, “azonnal induljunk és keressük fel a hölgyet!”

Ez volt az első találkozásom Chiyoko Yamaguchi Senseijel, akit a lakásában látogattunk meg, hogy megkérdezzük, megtanítaná-e nekünk a reikit. A válasza az volt, hogy a reikit megtanulni egy nagyon jó döntés és egyben egyszerű feladat neki, mert egész nap mást sem kell tennie, mint tévét nézni.

Ö beleegyezett a tanításunkba, és úgy állapodtunk meg, hogy hetente egyszer kerül sor egy ingyenes oktatásra. Ez 1997 nyarán történt.

Az ingyenes oktatást nagyon nehezemre esett elfogadni, ezért ellenszolgáltatás fejében, és hálám jeléül felajánlottam Yamaguchi senseijnek egy buddhista nevet. (A japán buddhizmusban az emberek drága buddhista nevet vásárolnak maguknak a halál utáni következő időszakra.)

Öt diák vett részt hétfő délutánonként, rendszeresen a Yamaguchi Sensei asszony lakásában tartott oktatáson, amíg egy pár hónap múlva azt javasolta, hogy a tanítást áthelyezi a fia által vezetett írószerbolt második emeletére.

Először háromszor szavaltuk a Reiki alapelveket (Gokai), majd mindannyian kaptuk Reiju-t és utána felváltva fogadtuk és adtuk egymásnak Reiki gyógykezeléseket.

Egy tea szünet után volt lehetőségünk kérdéseket feltenni és a tapasztalatokat kicserélni. A teaszünetek alkalmával, néha Tadao is részt vett a beszélgetéseken. Ebben az időben ö nem érdeklődött a Reiki iránt, hanem a Jorei Healing-et gyakorolta. Azt volt a meggyőződése, hogy a Reiki jóval lassabb, mint a Jorei. Ö abban az időben „J Healing “(Jorei gyógyító) főtitkára volt.

Yamaguchi asszonynak akkoriban nem volt tanítási tapasztalata, és nem tartott megkülönböztetett képzési szinteket, mint a Shoden, Okuden, Shinpiden stb. Nem tanterv alapján, kézikönyvből oktatott és nem osztott ki bizonyítványokat tanítványainak. Az oktatás teljes egészében verbálisan zajlott. Ö azt tanította meg nekünk, amire ö egy öt napos Hayashi Sensei szemináriumból emlékezet.

 1. oldal

Ö az alapítóról, Usui Senseiről, és a Reiki történetéről semmit sem tudott, mivel Hayashi Sensei nem tanított ilyen dolgokat a diákjainak. Yamaguchi asszony elmondta nekünk, hogy az “Usui” név csak egyszer szerepelt az ötnapos tanfolyamon, amikor

Hayashi Sensei megemlitette: “Amit én tanítok, az Usui Reiki Ryoho.”

Körülbelül öt hónap elteltével három diák abbahagyta a tanulást, így mi ketten (Ms. Myoshi és én) folytattuk a kiképzést. Hét hónap eltelte után eljött az idő, hogy megtanuljunk Reijut adni, amit ö nagybátyjától, akinek a nevét nem említette meg, tanult. Minden találkozás alkalmával gyakoroltuk a Reiju adását. Egy dolgot fűzött hozzá, hogy „a Reiki tanításával ne próbáljatok pénzt keresni”

Fokozatosan erősödött bennem a vágy, hogy ezt a csodálatos ajándékot megosszam az emberekkel.

Miután 1998-ban megalapítottam a saját Reiki-rendszeremet, úgy döntöttem, hogy ingyenesen adok Reiki kurzusokat.

Később áttértem az adományozásos alapra.

Egy nap Yamaguchi asszony befejezte az oktatásunkat, mert fia Tadao a saját Reiki iskoláját akarta megalapítani. Így 1999-ben befejeződött ez én Reiki kiképzésem. Ez alatt az idő alatt a diákjai közül ketten kb. 50-szer, egyénileg még 10-szer a lakásában kaptam Yamaguchi asszonytól Reiju-t. Tehát több mint egy év leforgása alatt kb 60-szor részesültem Rejuban, amiért és a Reiki oktatásért nagyon hálás vagyok.

Amikor Yamaguchi informált, hogy fia, Tadao el akarja indítani a Jikiden Reiki iskolát, megkérdezte, hogy segítenék-e nekik, amire én „nagy örömmel” igent mondtam. Így lettem része a Jikiden Reikinek. Nagyrészt az angolból való fordításokkal segítettem Tadao munkáját. Felkértek a Jikiden Reiki elsajátítására, amivel ez megkönnyítette a tartalmi fordításokat. Egyetlen ellenvetésem volt, mégpedig az, hogy nem engedhetem meg magamnak a tandíjat. Erre az volt a válasza: „Ne aggódj e miatt, miután ettől fogva sokat kell, hogy segíts nekem, ingyenesen veszel részt az oktatáson.”

2001 március 25-én fejeztem be az öt napos Reiki képzésemet. Így lettem a Jikiden Reiki 14.-ik hallgatója. Az első hallgató Hiroshi Doi volt, aki mint „Jókívánság szimbóluma” vett részt az oktatáson. Továbbiakban lektorálta a kézikönyveket és egy pár évig nagy támogatója volt a Jikiden Reikinek.

Egy nap Tadao azt mondta nekem: „Frank Petter úr látogatott meg, azzal a kívánsággal, hogy a Reiki partnerem lehessen. Mit gondolsz erről?

Azt válaszoltam Tadaonak: „Frank Petter egy elismert Reiki Mester, várj talán egy ideig, amíg te is nagyobb névre teszel szert a Reiki közösségben.” Abban az időben azt hittem, hogy követni fogja a tanácsomat.

1999-ben Yamaguchi asszonynak bemutattam Fran Brown tiszteletes nőt, aki a Takata Sensei által beavatott, hetedik * sihán volt. Ettől fogva őket egy erős barátság kötötte össze. Hosszú eszmecseréket folytattak a Reiju adásról. Fran Brown tiszteletes nőt nagy örömmel töltötte el Reiju módszereinek hasonlósága. Tadao felismerte, hogy anyja a világ Reiki közösség nagyon ismertté tagjává vált.

2001 októberében Fran Brown tiszteletes nő újra meg akarta látogatni Yamaguchi asszonyt, amit Tadao köszönettel visszautasított. Azzal az indoklással, hogy ö nem sokra tartja a nyugati Reijki mestereket, és nem szeretné, hogy édesanyja ezeket a kapcsolatokat ápolja.

Így Kiotóban egy nagyon kellemes találkozásra került köztem, diákjaim, Konischi úr és Fran Brown tiszteletes nő között, sajnos Yamaguchi asszony részvétele nélkül.

Fordító megjegyzés * Shihan: Tanár

 1. oldal

Később nagy meglepetéssel tudtam meg, hogy Tadao azt állította, hogy Fran Brown tiszteletes nő Yamaguchi asszony egy Jikiden Reiki hallgatója volt. Amikor meglátogattam őt San Mateo-ban, Kaliforniai házában, feltettem neki a kérdést, hogy ő valóban Jikiden Reiki hallgató-e? Mire ö ezt válaszolta: „Mrs. Yamaguchi és én Kiotóban találkoztunk és barátok lettünk. Ez minden; De ezt te is tudod, nem?

Tadao elkezdett történeteket mesélni az édesanyjának rólam, aki természetesen vakon hitt a fiának. Sajnos ezzel befejeződött a kapcsolat köztem és Yamaguchi asszony között. Ettől kezdve elkerültem minden nemű kapcsolatot a Yamaguchi családdal és a Jikidennel.

Végül szeretnék néhány utolsó észrevételt tenni:

A különböző reiki ágakról:

Noha a reiki ág nagyon fontos a Reiki alkalmazásban, de ez mégsem minden. Ez egy energia küldési vonala, amelyben a tanár képzettsége egy családfával hasonlítható össze. Ez a vonal tükrözi a tanár által a hallgatóknak átadott információkat. Egy nagy eredménye a különböző Reiki ágaknak az, hogy eltérő technikákkal, filozófiákkal és Reiki megértésével, interpretációjával rendelkeznek, és máshova helyezik a hangsúlyt, az oktatás fókuszát. Ettől függetlenül elengedhetetlen, a töretlen kapcsolat megtartása az alapító Mikao Usui Sensei elveihez. Lényegében egyik Reiki irányvonal sem jobb, vagy rosszabb a másiknál. A hangsúly a mentális, verbális és a fizikai cselekedetekre helyeződik (pl. amit gondolsz, mit beszélsz, és mit csinálsz).

További információ a „hitelesebb vagy hagyományosabb” reiki stílusokról:

Nyilvánvaló, hogy a világegyetem sokszínűségben fejeződik ki. Amit tennünk kell, körültekinteni a világban és azt megismerni. Mért lenne ez a Reiki energiával, ami a világegyetem energiája ez másképpen. Véleményem szerint ez az oka annak, hogy ilyen sokrétű Reiki oktatás létezik, amelyekben csak az az eltérés, hogy máshová helyeződött a fókusz. Ettől függetlenül nem válik sem az egyik, sem a másik vonal jobbá vagy autentikusabbá a másiknál, mert MINDEGYIK módszernek a Reiki elveit kell tisztelni és elismerni.

A tanítási engedélyről:

Az igazság az, hogy senki sem képes valakit valamire megtanítani. A tanár csak megosztja a tudását és tapasztalatát, tömören és világosan megfogalmazva. Az pedig a diákokon múlik, hogy ők az információkat elfogadják, vagy elutasítják.

 1. oldal

Egy kérdést szeretnék feltenni:

Ki adott Usui Senseinek “engedélyt a tanításra”? Vagy Deepak Choprának?

Vagy ki adta az engedélyt William Lee Randnek, hogy a karuna vagy a Holy Fire Reiki stílusát tanítsa?

Senki. Vagy talán az univerzum adott engedélyt? Mindannyian valami olyat oktattak, amit értékesnek tartottak.

Ami egyben a Reiki tanítás lényege. „Megosztani egymással az utat”

Usui Sensei a „Kokan Denju Setsumei” füzetében így fogalmaz: „Bár az elmúlt időkben mind a mai napig bárki, aki egy eredeti és misztikus tanítást felfedezett vagy létrehozott, csak a saját gyermekeinek adta át tudását. Így ez a tudás és tapasztalat a családban maradt, mint egy titok, és a család erősségét és anyagi biztonságát szolgálta. Ezt a múlt századok elavult szokásainak is nevezhetjük.

Ami a modern oktatási szisztémával semmiképpen nem egyeztethető össze, hiszen a szociális és társadalmi fejlődéstől, az emberiség jövője és jóléte függ.

Végszóként:

Én soha nem állítottam, hogy Jikiden Reikit oktatok. Én a saját Reiki stílusomat adom tovább, amit „Komyo Reiki Kai” -nak neveztem el, és csak nemrégiben saját kutatásaim eredményének kiegészítésével neveztem át „Komyo Reiki Do”-nak. Tadao Yamaguchi azt kívánja, hogy tagadjam meg mindazt, amit édesanyjától tanultam. Aminek oka számomra megmagyarázhatatlan. Én ilyen úton nem vagyok hajlandó a tanítómesteremet megtagadni. Akkor is, ha magam nagymértékben kiegészítettem a reiki irányvonalamat, Chiyoko Yamaguchi Sensei asszony volt az, aki megnyitotta előttem a kaput, hogy tovább haladhassak az előttem álló úton, amiért örökké hálás leszek.

Köszönöm, hogy időt szántál ennek a levélnek az elolvasására. Reiki áldásom legyen veled.

Szívélyes Gassho-val

稲 本 百 天

Hyakuten Inamoto (a Komyo Reiki Do alapítója)

Kiotó, Japán, 2017. június 7