Kérdések és válaszok a reikiről címmel, interjú készült a módszerről az Árkádia Magazin részére.

Amely megjelent az újság internet oldalán ide kattintva megtekinthető.

 

Aki kérdez Wadolowski Balogh Orsolya az Árkádia Magazin főszerkesztője

Aki válaszol Wagner Lajos Reiki mester-tanár.

W Orsolya: Ön hogyan határozná meg a reikit? Mivel lesz tőle jobb az ember élete?

 

W Lajos: A reikit megalapító Usui Mikao sensei, azt üzente nekünk, hogy a reiki módszerének célja, az örömteli, boldog élet elérése. Amikor a reikire behangolt személy az egyszerűen megérthető gyakorlatokat naponta csak 10 percet alkalmazza, fél év után visszatekint, akkor elcsodálkozik a változásokon.

Bővebben lehet olvasni: https://reikidunavarsany.hu/ oldalon

 

W Orsolya: Mit takar az „eredeti” reiki módszer?

 

W Lajos: Usui Mikao sensei megvilágosodása után 1922-ben kezdődő tanítása az USUI DO volt, egy belső út, ami a belső békéhez vezet, és ezt az utat a tanulónak kell megtenni. A mai Usui Reiki Ryoho-t, az alapító kiegészítette 1925-26-ban, további gyakorlatokkal és az energia átadás és küldés hatásos rendszerével.

 

W Orsolya: Mivel másabb a Gendai Reiki a többihez képest?

 

W Lajos: A reiki hiteles történetét tanítja, minden a tanfolyami fokozat jegyzetében az anyag érthetően le van írva. Ha a tanuló később nem emlékszik valamire a jegyzet alapján könnyen fel tudja idézni a tanultakat. Az eredeti gyakorlatokat a japán Hiroshi Doi sensei, kis mértékben módosította, hogy a mai ember számára érthetőbb legyen. Erőteljes az energiája, mivel rövid és tiszta energiavonala (mestervonala) van, ami az alapító Usui sensei megvilágosodott energiájához vezet.

 

2020-ban hatályra emelkedett magyar KURUZSLÓNAK nevezett törvény miatt a gyógyítás és kezelés szavakat át kellett nevezni a jegyzetekben. Ezért a Gendai Reiki módszert USUI REIKI RYOHO néven tanítom, amihez korai Usui Do tanítást és gyakorlatokat adtam hozzá, az energia továbbra is erőteljes.

 

W Orsolya: Honnan tudhatja az ember, hogy számára melyik a legmegfelelőbb reiki?

 

W Lajos: Elég nehéz eldönteni, mert minden Reiki tanár azt állítja, hogy ő tanítja a legjobb módszert.

Ha keresi valaki a megfelelőt, akkor meg kell kérdezni a tanártól a mestervonalát. Ha nem tud ilyet megmondani, keresni kell egy másik tanárt.

 

W Orsolya: Lehet tudni pontosan, mit takar egy reiki beavatás? Mi történik olyankor az emberrel, milyen változások mennek végbe benne?

 

W Lajos: Az energiarendszer megnyitása behangolással történik, ami után azonnal, vagy rövid idő után a tanuló korlátlanul képes fogadni az univerzum életenergiáját. Ez legelőször úgy nyilvánul meg, hogy amikor kéri a reikit, a kezei erősen felmelegednek, érezhet bizsergést, remegést is a kezeiben. Képes lesz saját magát, később másokat is feltölteni energiával, majd akár nagy távolságra is azt elküldeni. Hosszabb idő után ő maga megváltozhat, ami még gyakran a környezetére is kihat.

Nálam a Gendai rendszerű behangoláson kívül, a tanuló korai Reiju-t is kap, ahogy Usui sensei is tette.

 

W Orsolya: Csak gyógyításra használható a reiki?

 

W Lajos: A reiki a problémák lelki okait igyekezik felszámolni, vagyis az aggodalmat, a félelmet, a haragot és feloldja az energiarendszerben lévő blokkokat. A diák képes lesz az ivóvizet, ételeket, feltölteni energiával, aminek méregtelenítő hatása van. A víz íze is érezhetően megváltozik, selymesebb lesz, és eleinte többet kell a toalettre járni.  A reiki a szeretet a béke energiája, amitől kiegyensúlyozott lehet az életünk.

 

W Orsolya: A reiki az olyan betegségeket is képes kezelni, mint amilyen a rák?

 

W Lajos: Albert Einstein így fogalmazott: „azon az energiaszinten, ahol a gondolataiddal és a cselekedeteiddel létrehoztad a problémáidat. Nem tudod azokat megoldani”

Mivel a reiki életenergia, ami felemeli az energiaszintet, és a problémák alul maradnak.

Feloldja a stresszt, az aggodalmat, ami minden betegség egyik okozója. Nagymértékben együttműködik az orvoslással és minden más gyógyító módszerrel, így hozzájárul a kedvező eredményekhez.

 

W Orsolya: A reiki képes meghosszabbítani az ember életét?

 

W Lajos: Katonai sorozáson, 1960. évben nem váltam be, súlyos szívelégtelenség és ritmuszavar miatt. A katonaorvos azt mondta: ne számítsak hosszú életre. Sok további betegségem például a gyógyíthatatlan diabétesz, magas-vérnyomás és mások megszűntek. Már a 80. évben járok, kettesével megyek fel a lépcsőn, ha sietek. Merem remélni a doki is megélte jó erőben ezt a kort.

 

W Orsolya: A reiki embert vagy állatot is képes gyógyítani?

 

W Lajos: Remek kérdés. Először is, szeretném tisztázni, hogy a reiki mester, vagy a reikis, senkit nem tud meggyógyítani. Azonban a reiki, a hatalmas univerzum Isteni energiája hatásos az emberek állatok és növények esetében is.

 

W Orsolya: Az oldalán említette, hogy a sok az olcsó, leszármazás nélküli üzleti reiki. Hogyan szűrje ki az ember ezeket az embereket? Miből tudhatja, hogy valódi szaktekintéllyel, mesterrel van dolga?

 

W Lajos: Sok fajta reiki és reikinek nevezett módszer létezik. Tanuljon olyan tanártól, akinek élő energiavonala van, ami az alapító Usui sensei-hez vezet. Ha nem tud ilyet mondani, vagy például azt mondja, hogy Atlantiszig tudja visszavezetni avonalát, és van olyan, aki azt állítja, hogy álmában avatta be Usui sensei, akkor keressen másik tanárt.

2010-ig Usui Shiki Ryoho Reiki-t (nyugati reikit) tanítottam és utána váltottam a rövidebb japán vonalú Gendai Reikire, mert jobbak lettek az eredmények. Tanultam a Jikiden Reikit is, aminek a tanítása a Gendai Reikiből származik. Négy hiteles reiki tanár felhatalmazásom van, és azt tanítom, ami a legeredményesebb.

 

W Orsolya: A jelenlegi járványhelyzet miatt fogad tanítványt, illetve összejárnak még a gyakorlókkal a közösségi napokon?

 

W Lajos: Sajnos, amíg nem szűnik meg a korona vírus járvány, a hetenkénti gyakorló napok szünetelnek. A távoli oktatást 2010 óta tartom, és az eredmények igazolták a módszer helyességét. A hátránya ellenére az előnye, hogy lassabban haladunk, és könnyebben tanulnak a diákok. Tehát így nem volt nehéz áttérni teljesen az online oktatásra. Mindhárom fokozatnak van hetenkénti gyakorló napja, amelyek teljesen ingyenesek.

Bővebben: Reiki tanfolyam online

 

W Orsolya: ha valaki testi vagy lelki problémával fordul Önhöz, mire számíthat?

 

W Lajos: Legtöbben megírják a bajokat és energia küldést szoktak kérni.

Kérek egész alakos képet, amiről a hálóhely káros földsugárzását mérem. Ezeket a mérések eddig mindig megegyeztek a helyszíni mérésekkel. Tanítóm (Szabó) Lajos Lazarista atya 1986-ban, amikor tanultam tőle, azt mondta: „az úgynevezett gyógyító sötétben tapogatózik, a káros földsugárzások vizsgálata, mérése nélkül” A reiki küldéshez kell a név, életkor és a helység neve, amely felkerül az energialistánkra, ahol most 85 név van felírva. Erre a listára 88 reikis küld rendszeresen, legtöbben naponta energiát, és jók az eredmények. A súlyos esetekben van lehetőséget egyéni, direkt energia küldésre is.

A fenti földsugárzás mérés és a reiki energiaküldés is ingyenes.