Usui Shiki Ryoho kialakulása.

Mikao Usui sensei, 1919-ben megvilágosodott és egységbe került a hatalmas univerzum életet támogató energiájával. Az így kapott képességet és a tanítás módját is át tudta ruházni másokra. 1925-ben tanította és beavatta reiki tanárrá dr. Chujiro Hayashi hajóskapitányt és hajóorvost.

reiki tanítóHayashi úr klinikát nyitott, ahol nyolc ágyon két-két reikis energiával segítette a rászorulókat.  1929-ben elhagyja a Gakkai szervezet és hamarosan megalapítja a saját iskoláját, a Hayashi Reiki Kenkyukai-t és orvosi tudását beépíti a reikibe. Tanítja módszerét Tokyoban, Osakában, Ishikawában, Hokkaidoban, Hawaiion.

A klinikát felkereste Hawayo Takata japán származású amerikai állampolgár, rosszindulatú daganatos betegséggel, 1935-ben, ahol négy hónap alatt teljesen meggyógyul. Takata tanult és két évig dolgozott Hayashi klinikáján, majd hazautazott Hawaii szigetére. Masszázs szalont nyitott, ahol a reikit is alkalmazta. 1938-ban elutazott hozzá dr. Hayashi, és hat hónapos együttes munka után beavatta a reiki tanári fokozatára. 1940-ben dr. Chujiro Hayashi harakirit követ el, mert nem hajlandó háborúban fegyvert fogni, így elkerülte a kivégzést, és megvédte családját a megszégyenítéstől. Takata, a 1980-ban bekövetkező haláláig, 22 reiki mester-tanárt képezett ki, avatott be. A reiki felfedezésének „keresztény” történetét adta át tanítványainak, amiről ma már pontosan tudjuk, hogy valótlan. Azzal, hogy évtizedekig egyetlen mesterként képviseli a Reikit a nyugati világban, megteremtette saját „nagymesteri” titulusát.

Takata nyugati reiki tanárHosszú évtizedeken keresztül Takata az egyetlen Reiki mester a Japánon kívüli világban, a személye már ekkor élő legenda volt. 1970-től 1980-ban bekövetkezett haláláig avatott 22 mester számára, tudásának csak egy részét adta át, vagyis nem egyformán tanított. Mivel a tanítás szóban történt, és jelentős egyéni eltérésekkel, már életében hozzájárult a „Reiki háború” amerikai kialakulásához. Végleges távozása után pedig egy feszült, ellentmondásos helyzet alakul ki, aminek hatásait a mai napig érzékeljük.

Amit ma „tradicionális” (nyugati) Reikinek nevezünk, az Phyllis Furomoto, Takata unokája által alapított Reiki Alliance, illetve Barbara Weber Ray szervezete, a The Radiance Technique International Association által vallott és tanított alapelvek és módszerek összességét jelenti. A képzés három fokozatban történt, és az első és második fokozat beavatása között is 3-6 hónap az előírt várakozási idő a harmadik fokozathoz 2-3 éves várakozás után juthatott hozzá a jelölt.

A véleményem: amikor sürgős segítségre van valakinek szüksége és sokat gyakorol, mert az állapota gyorsan javul, akkor az első és második fokozat közötti előírt idő lerövidíthető akár három hétre is. Ha más valaki, egyáltalán nem használja a reiki első fokozatán tanultakat, akkor inkább ismételni kell neki az első fokozatot.

A módszer az Usui-Hayashi-Takata élő beavatási vonalon terjedt el Amerikában, majd az egész világon, mint Usui Shiki Ryoho, a nyugati reiki.

Mivel tudás sincs légüres térben, nagyon sok reiki tanár saját módszereket alapított. Tettek hozzá egyéni módszereket, vallásokat. Sokszor az élő vonalakon, lévő tanárok jól kapták a tudást és az energiát, de sérülten hiányosan adták tovább. Meg kell említeni az élő tanátadási vonal nélküli, úgynevezett reikiket, amelyek értéktelenek. Itt olvashatsz a reiki hitelességéről.

Az információ áramlás felgyorsulásával, a különböző irányzatokból és a Japánban a háború után elrejtőzött, majd néhány éve előkerült reiki tanítás megismerésével, az eredeti Reikihez való visszatérés napjainkban is tart.
Az utóbbi években tapasztalhattuk, hogy sok eredeti Gakkai (japán Reiki szövetség) szerinti gyakorlat visszakerült a Shiki Ryoho Reiki tanításba.

Magyarországra az 1992-94. évtől érkezett az Usui Shiki Ryoho,

Takata sensei mester-tanár vonaláról és terjed el.

Nekem két ilyen mester-tanár felhatalmazásom, behangolásom is van és a reiki közösségemben, a klubnapokon is ezt a reiki módszert 2010-ig tanítottam. Ezután a japán energiavonalú Gendai Reiki Ho tanítására tértem át. Jelenleg pedig a japán vonalakra épülő és Usui Reiki Ryohot tanítom, amely a legközelebb áll ahhoz ahogyan Usui sensei tanított 1922-ben.

Ha nálam akar tovább tanulni olyan reikis, aki nyugati reikit tanult, felmérés, vagy áthangolás után lehetséges. Ha a tanuló kéri, az áthangolás, és oktatás díjából engedmény adok.