Reiki

gyógyító energia

Életenergia az embereknek

MI A REIKI?

Mindenkit az életenergia működtet, ami az energia rendszerben áramlik, nem látható és nem tapintható, de például az aura lefényképezhető. Ha azt mondjuk valakire, hogy energikus, az egészségest jelent. Amikor az életerő áramlásában zavar keletkezik, akkor megjelenik a betegség. Mint például a víz, ha folyamatosan folyik, akkor éltető, ha áll, akkor megposhad. A gondolatok és érzelmek, vagyis a hangulat nagyban befolyásolják az életerő működését. Ha valakinek nagy az életereje, akkor képes átadni másoknak, tehát képes gyógyítani vele. Egy példa: ha a gyermek megüti magát, anyuka átöleli, a fájdalom megszűnik, mert gyógyító energiát adott át a kisgyereknek.

Az egész világmindenség rezgésekkel működik, ami az életenergiánkat feltölti, de ez a rohanó életvitel miatt sokszor kevés. Ha lecsökken az életenergiánk akkor ez lelkileg, és fizikailag is betegségeket hozhat létre.

Reiki jelentése, az univerzum életenergiája. A működésének lényege, hogy az energiarendszer behangolását egy felhatalmazott reiki tanár végzi, amely után a tanuló a kozmikus energiához képes kapcsolódni és a reiki áramlása azonnal megindul. Ennek külső jele, hogy gyógyító energia áramlik a kezekből, a köztudatban ezért nevezik a reikit, kézrátétes gyógyító módszernek. A reiki gyakorló képessé válik saját maga, vagy más személyek egészségét javítani. Gyakorlatilag minden betegség gyógyítható vagy javítható az alkalmazásával, és ez nagyszerű kiegészítője minden más gyógyító módszernek, így még a krónikus betegségek is jelentősen javulhatnak és sok esetben teljesen meggyógyulnak. A reiki gyakorló képes saját maga és mások egészségét javítani az alkalmazásával. 

Az egészséges embereknek is nagyon ajánlható, a prevenció miatt. Az eredeti reiki gyakorlatok segítik a szellemi fejlődést, megerősítik életcélokat, a méreg anyagokat kitisztítják a szervezetből. Semmiféle mellékhatásai nincsenek, azonban a nagyobb mennyiségű energiához, hozzá kell szoktatni az új klienst, erre oda kell figyelni a reiki kezelőnek.

Alkalmazását minden épelméjű ember el tudja sajátítani, és nem kellenek hozzá különleges eszközök és képességek. A cél az, hogy rendszeres gyakorlásával, a lelki és testi harmónia a belső béke és az egészség megteremtése. A reiki kezelő feltöltődik energiával, mivel ez az energia áthalad rajta így az Ő egészségét is javítja. A nagyon egyszerű magyarázatáért, kattints ide. 

A módszer nem vallás, vagy szekta, így világnézetre való tekintet nélkül mindenkinél működik, mindenki, tanulhatja, az alsó korhatár 10-12 életév, felső korhatár nincs. A Reiki a szeretet energiája, a szeretetet nem kell tanulnod, azt mindig is tudtad, gyakorolva, másokon segítve találod meg önmagadat, a kulcs benned van.

A REIKI TÖRTÉNETE

reiki módszer alapítója

Usui a reiki módszer alapítója

 

Az alapító Mikao Usui 1865 augusztus 15-én született. Gyermekként kiemelkedően szorgalmas tanuló volt. Felnőttként elutazott, Amerikába, Európába és tanult Kínában is. A megvilágosodást keresve 1922-ben a Kiotó melletti Buddhista szent Kurama hegyen, böjtölt és meditált 21 napig. Utolsó napon nagy erőt érzet, megvilágosodott szellemileg és gyógyító képességet tapasztalt meg, amit Reikinek (univerzum életenergiájának) nevezett el. Ezt alkalmazta saját magán, majd másokon is és érezte annak kedvező hatásait.

Létrehozta a módszerét és a japán reiki szervezetet, az Usui Gakkai társaságot. Klinikát nyitott, az emberek gyógyítására, és az egész országban tanított, így vált ismerté. A kapott képességet és a tanítás módját át tudta ruházni másoknak is, több mint 2000 embert hangolt be a reikire. 20 mestertanárt képezett ki, közöttük Chujiro Hayashit, tengerész kapitányt és orvost. Utazása közben 1926-ban agyvérzésben meghalt. A módszerének az elsődleges célja a belső lelki fejlődés, ami után következik a fizikai gyógyulás.

 

A REIKI MÓDSZER ELTERJEDÉSE

A Shiki Ryoho Reiki, (nyugati vonal) a világon a legismertebb.

Usui sensei tanítványa dr. Churio Hayashi kilépett a szervezetből és kidolgozta saját módszerét, és klinikáján végezte a gyógyító munkát. Ide érkezett 1935-ben Amerikából Hawayó Takata nevű hölgy betegen, aki meggyógyult rákbetegségből, ezután, mint reiki kezelő dolgozott két évig. Ezután visszatért Amerikába, Hawaii szigetére, és a tanult módon dolgozott. 1938-ban felkereste Hayashi doktor, hónapokig együtt dolgoztak majd felhatalmazta a módszer tanításra. Takata sensei gyógyításai révén híres lett és 1980-ban bekövetkezett halála előtt 22 mester-tanárt hangolt be a reikire, amely így elterjedt az egész világon és jutott el hozzám is. Mivel nem egyformán szóban tanított, halála után két fő vonal alakult ki, sok változtatás történt az oktatás során, és sok valótlan mese került a történetbe. Mestervonalnak nevezzük, amikor a hiteles tanár, új tanárt képez ki, aki ismételten továbbadja. Az évek során sok irányzat jött létre, egyéni elképzelések és vallási hatások alapján.

 

2000 után ismertük meg az eredeti japán vonalakat, a Jikiden Reikit és a Gendai reikit. A történetet és az eredeti gyakorlatokat mindkét vonal hitelesen tanítja. A nyugati reiki tanítottam, amikor mindkét módszert megismertem, tanultam. A Gendai Reikinek lettem a tanára, amely tartalmazza az eredeti Usui sensei által kidolgozott gyakorlatokat a jegyzetekben. A reiki tréningem ITT tekinthető meg.

 

Jikiden Reiki kialakulása: Hayashi sensei tanítványa volt Chiyoko Yamaguchi, akinek fia Tadeo viszi tovább az ezt a vonalat. Egyszerű, érthető, világos tanítás. A magyar tanároknak csak az első és második fokozatra van felhatalmazásuk, a harmadik negyedik és ötödik fokozat csak külföldön, érhető el. Drága (2018-ban) az első fokozat 55000.- a második 75000.- Nekem Shoden és Okuden fokozatú beavatásom van. Az eredeti tanításhoz közel áll. 

 

Gendai Reiki Ho, amelyet Hiroshi Doi a Gakkai szövetség tagja alapított. Az eredeti japán tanításokból és néhány nyugati Reiki elemből áll. Egyesíti a japán belső és a nyugati külső utat. Nekem két Gokuikaiden (mester-tanár) beavatásom van. Elmélyült tanítványoknak ajánlom és tanítom. Tapasztalatom, hogy a sokat gyakoroló betegek, leggyorsabban jönnek rendbe, gyógyulnak meg, e módszer segítségével. A Shoden első Shoden fokozat tanfolyam ára 17000.- a második Okuden fokozaté 22000.- forint (2018 évben). Ezt nem szándékozom felemelni, mert nem a pénz, hanem a betegek gyógyulása a célom.  

 

ÉLETSZABÁLYOK: a GOKAI (öt szabály) nagyon fontos része a tanításnak.

 

Az eredeti Usui sensei sírfeliratán olvasható:

Csak ma, ne légy dühös.

Ne aggódj, adj hálát.

Munkálkodj a karmádon,

légy őszinte az emberekhez.

 

A nyugati hatású változata:

Csak ma, nem vagyok dühös.

Hálás vagyok, teszem a dolgom.

Kedves vagyok az emberekhez.

Hasznos naponta (többször) elmondani tudatalatti megtanulja és a sok feszültségtől megszabadít, kialakítja a belső békét és a harmóniát.

Rövidek az életszabályok, de mély a jelentésük. 

Csak ma / Kjo dakewa / Just for today /
Az emberek gondolkozását korlátok gátolják. Egy lehetőség, hogy csak ma jól szeretne lenni. De mi lesz holnap? Akkor is csak ma lesz, és az egymást követő napokban is és fontos örömmel megélni a jelen pillanatot.

Nem vagyok dühös / Ikaruna / Do not be angry /
A harag szét rája a testet, sok betegség okozója. Elkell engedni a haragot, a nemcsak szavakkal, hanem a tudatalattiból is ebben segít a reiki. Emberszerető leszel, és eléred a lelki békét. 

Nem aggodalmaskodom / Shin pai szuna / Do not worried / 
Tapasztalatom szerint a felesleges aggodalmat és félelmeket a reiki gyakorlása kitakarítja. Képes leszel harmóniában élni az Univerzum törvényeivel, és megszűnnek a feszültségek.

Hálás vagyok / Kan sha Shite / Be gratefull /
Az ember mindig többet akar, és amikor eléri, még többre. Ezért elégedetlen. A reikiseket korábban a Pető Intézetbe vittem, ahol sérült gyermekeket gyógyítanak. Ott reikivel kezeltük őket, ami boldog mosolyt csalt az arcukra. Mi pedig, megtapasztaltuk a hála érzését.

Teszem a dolgom / Gyo o hageme / Do your duties fully /
Az örömmel végzett becsületes munka, az élet értelmének része. Lelki fejlődéshez is segít, a kötelességek teljesítése. Lelki problémák esetén, segít kilábalni, a ha

sznos elfoglaltság.

Kedves vagyok az emberekhez / Hito ni shinsetsu ni / Be kind to others

Az ember a szeretettel együtt születik, csak nem szabadna elfelejteni. A kedvesség a szeretet egyik formája, és az a legjobb dolog, ha másoknak segítesz, erre kiváló a reiki energia küldése, sok esetben ingyenesen olyanoknak, akiket nem is ismersz.

A Reiki előtt bioenergiát használtam és tanultam 1972- 2000-ig, részletekben Jim Hislóp skót bio-

GOKAI

reiki öt életszabálya

energetikustól, ezután dr Bíró Dénestől. Mindkét tanítóm elmondta, hogy a nem szót sem az Univerzum, sem a képekkel működő tudatalatti, nem érti. (olyan kép, hogy nem dühös, vagy nem aggodalmas nincsen) Az életszabályokat lefordítottam a NEM szó nélkül.

 

Reiki öt életszabálya nem szó nélkül

Csak ma
Békés vagyok
Nyugalom van bennem
Hálás vagyok
Tisztességgel  teszem a dolgom
Kedves vagyok az emberekhez

Barátom japán felesége Seiko azt mondta nekem, hogy kiváló fordítás. Elmondta azt is, hogy egy például: egy Petőfi vers japán nyelvre fordításánál azért, hogy rímeljen, szó szerint nem, szinte csak a az érzelmileg lehet. Fordítva a gyönyörű, ragozott magyar nyelvre nagyon könnyű, a szó szerinti fordítás.  

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.