Usui Do és az Usui Teate

Korai reiki tanítások, amelyeknek a fő célja a személyiség fejlesztése volt. Pozitív eredménye a belső harmónia kialakulása volt. Usui sensei 1920-tól az Usui DO-t (utazást) tanította.

Erről Usui SMikao Usui a reiki alapítójaensei a személyes tökéletesség elérésének módszereként beszélt. Ennek egyszerű magyarázata, hogy a TE energiád nem másolható. Az energia rendszered behangolása egy külső segítség, az energia rendszered javítására. Ami után Te fogod létrehozni az energia módszered a gyakorlással a saját energia szintedet. Ez a Do, a Te utazásod. A Reiki energia segítségével átlépsz az akadályokon és haladsz tovább.

Haladsz tovább az Usui Do-n, és utazol a kedvező változások felé.

Egy régi mondás, hogy mindenki pótolható. Ez nem igaz, mert egyéniség vagy, amiből csak egy van és TE pótolhatatlan vagy.

Az utadat, a Do-t, ha elhagyod, letérsz róla, többé nem tudod újra kezdeni. Az utazást csupán folytatni tudod, ott ahol abba hagytad, mert már nem ugyan az vagy, mint aki elindult.

Az Usui Do-ban, nem az út a fontos, hanem maga az utazás.

Az utazásban nagyon fontos minden ember szeretete, elfogadása és segítése. Ez az egyik titkos kulcs az ajtóhoz, ami az utadon van. A másik kulcs a még nagyobb ajtóhoz, vagy a kapuhoz, a belső csend megtanulása, és gyakori megélése.

Az utazásod és Reiki energia segítségével átlépsz az akadályokon és haladsz tovább. Haladsz tovább a Do-n, utazol az örömteli boldog életed felé.

Eguchi Toshihiro kézrátéttel gyógyítóUsui Teate

Mikao Usui tanításának további fejlődése, ami a spirituális tanításait alkotta, miután a dojoban (egy hely ahol reikit gyakorolnak) érkezett 1922-ben Eguchi Toshihiro. Hatására változott a módszer.

Usui Teate kifejezés kifejezetten kéz, illetve tenyér alapú energia átadásra utal.

Az Usui Do és Teate által megtett lelki út, a mai Reiki módszer megszületéséhez vezetett.

Az Usui Teate tanításai eleinte a kézrátétes életenergiához való hozzáférés lehetőségéről szóltak, és eleinte nem volt szó mások segítéséről. Ezeknek a forrásai Tenon In buddhista apáca, és egy másik, Suzuki-san, akik Usui Sensei tanítványai voltak.

Ezeket a tanításokat Usui-Sensei-től tanulta Tenon In és Suzuki-san. Az O sensei a Do-t az utat fontosabbnak tartotta, mint a kézrátétes energia átadást.

Az Usui Teate-t alkotó tanítások az idő előhaladásával folyamatosan változnak.

Az Usui Do és Teate tanításait nem voltak titkosak, de csak közvetlenül tanították és jegyzetetek nem álltak rendelkezésre. Usui Teate bevezette a mások kezelését energiával. Ez a fejlődés következő lépcsője, amikor a tanuló már nem csupán magával van elfoglalva, hanem mások segítése felé fordul. Először reményt ad a hozzá forduló elesetteknek, és ha jönnek az eredmények, akkor nagyon jól érezheti magát.

A korai Tao, a Buddhizmus és a Sintó nagy hatással volt a tanításokra és fontos volt, hogy a tanulók számára könnyen érthetőek legyenek. Usui Teate gyakorlata a lélek és a test tisztítására, energia rendszer feltöltésére, megnyitásra és a folyamatos fejlődésre összpontosít. Ez nem más, mint az egészség javításának a módszere. Bevezetésre kerül a Reiju az energia rendszer megnyitása, a nagyobb energia áramlás érdekében. Ebből fejlődött ki a ma alkalmazott behangolás, amit nyugaton beavatásnak neveznek el.

Az Usui Do és Teate tanulásával a diákok tanulják a meditációs gyakorlatokat és ezzel lehetővé válik a szellemiség változása és fejlesztése.

Az önfejlődés alapvető és a volt legfontosabb.

A módszer további fejlődéseként, alakult ki a napjainkban alkalmazott Usui Reiki Ryoho, amelyet és is tanítok.

Sok ember azt állítja magáról, hogy szuper gyógyító – de az igazság, hogy senkit sem tudunk meggyógyítani. Amikor jönnek a kedvező testi és lelki eredmények, az csakis az egész Világmindenséget megteremtő Isteni akarat, vagyis az Univerzum csodálatos energiájának köszönhető. A Reiki gyakorló csupán egy eszköz, egy antenna, aki képes létrehozni egy életenergia teret, amivel biztosítja, illetve lehetővé teheti önmaga és mások megsegítését, egészségének javítását. Mégis nagy öröm, amikor valakinek az egészsége javul.