reiki alapítójaUsui sensei 1920-tól az Usui DO-t (utazást) tanította.

Erről Usui Sensei a személyes tökéletesség elérésének módszereként beszélt. Ennek egyszerű magyarázata, hogy a TE energiád nem másolható. Az energia rendszered behangolása egy külső segítség, amely egy nyitás és tisztítás az energia rendszeredben. Ami után Te fogod létrehozni az energia módszered a gyakorlással a saját energia szintedet. Ez a Do, a Te utazásod. A Reiki energia segítségével átlépsz az akadályokon és haladsz tovább. Haladsz tovább a Do-n, és utazol a változás, az örömteli boldog életed felé.

Egy régi mondás, hogy mindenki pótolható. Ez nem igaz, mert egyéniség vagy, amiből csak egy van és TE pótolhatatlan vagy.

Az utadat, a Do-t, ha elhagyod, letérsz róla, többé nem tudod újra kezdeni. Az utazást csupán folytatni tudod, ott ahol abba hagytad, mert már nem ugyan az vagy, mint aki elindult.

Az Usui Do-ban, nem az út a fontos, hanem maga az utazás.

Az utazásban nagyon fontos minden ember szeretete, elfogadása és segítése. Ez az egyik titkos kulcs az ajtóhoz, ami az utadon van. A másik kulcs a még nagyobb ajtóhoz, a kapuhoz, a belső csend megtanulása, és gyakori megélése.

Az utazásod és Reiki energia segítségével átlépsz az akadályokon és haladsz tovább. Haladsz tovább a Do-n, utazol a változás, az örömteli boldog életed felé.

Az Usui Teate Mikao Usui spirituális tanításait alkotta, miután a dojoban (egy hely ahol reikit gyakorolnak) érkezett 1922-ben Eguchi Toshihiro. Hatására változott a módszer.

Usui Teate kifejezés kifejezetten kéz, illetve tenyér alapú energia átadásra utal.

Az Usui Do és Teate által megtett lelki út, a mai Reiki módszer megszületéséhez vezetett.

Az Usui Teate tanításai eleinte a kézrátétes életenergiához való hozzáférés lehetőségéről szóltak, és eleinte nem volt szó mások segítéséről. Ezeknek a forrásai Tenon In buddhista apáca, és egy másik, Suzuki-san, akik Usui Sensei tanítványai voltak.

Ezeket a lelki és testi tanításokat Usui-Sensei-től tanulta Tenon In és Suzuki-san. Az O sensei a Do-t az utat fontosabbnak tartotta, mint a kézrátétes energia átadást.

Az Usui Teate-t alkotó tanítások az idő előhaladásával folyamatosan változnak.

Az Usui Do és Teate tanításait nem voltak titkosak, de csak közvetlenül tanították és jegyzetetek nem álltak rendelkezésre. Usui Teate bevezette a mások feltöltését az univerzum energiával. Ez a fejlődés következő lépcsője, amikor a tanuló már nem csupán magával van elfoglalva, hanem mások segítése felé fordul. Először reményt ad a hozzá forduló elesetteknek, és ha jönnek az eredmények, akkor nagyon jól foglya érezni magát.

A korai Tao, a Buddhizmus és a Sintó nagy hatással volt a tanításokra és fontos volt, hogy a tanulók számára könnyen érthetőek legyenek. Usui Teate gyakorlata a lélek és a test tisztítására, energia rendszer feltöltésére, megnyitásra és a folyamatos fejlődésre összpontosít. Ez nem más, mint a testi-lelki egészség javításának a módszere. Bevezetésre kerül a Reiju az energia rendszer megnyitása, a nagyobb energia áramlás érdekében.

Az Usui Do és Teate tanulásával a diákok tanulják a meditációs gyakorlatokat és ezzel lehetővé válik a szellemiség változása és fejlesztése.

Az önfejlődés alapvető és a legfontosabb. Az Usui Teate-ban a gyakori Reiju a fejlődés és a képességek fejlesztésének a legnagyobb lehetősége.

A módszer további fejlődéseként, alakult ki a napjainkban alkalmazott Usui Reiki Ryoho, amelyet és is tanítok.

Sok ember azt állítja magáról, hogy szuper gyógyító – de az igazság, hogy senkit sem tudunk meggyógyítani. Amikor jönnek a kedvező testi és lelki eredmények, az csakis az egész Világmindenséget megteremtő Isteni akarat, vagyis az Univerzum csodálatos energiájának köszönhető. A Reiki gyakorló csupán egy eszköz, egy antenna, aki képes létrehozni egy életenergia teret, amivel biztosítja, illetve lehetővé teheti önmaga és mások megsegítését, egészségének javítását.