Gendai Reiki Ho módszer áll a legközelebb ahhoz ahogyan a reikit megalapító O sensei tanított 1926-ban. Alapítója japán a Hiroshi Doi sensei (mester-tanár) aki az 1920-ban alapított Gakkai japán reiki szervezet tagja. Kezdetben nyugati reikit tanult, de megtalálta az eGendai Reiki Ho a legjobb reikiredeti reiki forrását. Megismerkedett Kimikó Koyama a Gakkai elnöknőjével, aki tanította, behangolta és támogatta a Gendai módszer megalakítását. Koyama sensei hozzájárult az energia vonala használatához. Doi sensei 1995-ben, megalapította a Gendai Reiki Healing Kyokait (Modern Reiki Gyógyítás Egyesületet) a Kyoto melleti Ashiya városban. Majd további tanítást, támogatást és számos Reiju-t (hangolást) kapott a Kondoh későbbi Gakkai elnöktől, is. Megalapítja a Gendai Reiki Network japán hálózatot. 

1998-ban megírta az Ijashi no Gendai Reiki ho című könyvét, (Modern módszerek gyógyításra), amelynek japánban is jó volt a fogadtatása. Ebben ismerteti a rendszerét és felfogását. Ezt a könyvet kiadták angol nyelven. Doi urat 1999-ben meghívta Richard Rivard Reiki mester és Kanadába Vancouverbe utazott. Ott mesterek részére előadást tartott, bemutatta a módszerét, egy 65 fős mester-tanár csoportnak. 

A Gendai Reiki Ho erőteljes reiki energia, amely használatával a tapasztalatom szerint a legjobbak az eredmények. Erőteljes eredeti energia, a mai ember számára könnyen megérthető formában.

Az átadható, tanítható fokozatok:

  1. Shoden (A kezdet)
  2. Okuden (A belső mélység)
  3. Shinpiden (A titok)
  4. Gokuikaiden/Shihan (legmagasabb fokozat)

Hiroshi Doi sensei elmondása alapján: amikor Koyama asszonytól megtanulta az Usui Reiki Ryoho teljes rendszerét és tudatára ébredt annak nagyszerűségére. Ebben az időben a tradicionális Usui sensei tanításai nem voltak ismertek és ezek az értékes anyagok sok kérdésre megadták a választ. Megállapította, hogy nagyon  különbözik, az eredeti tanítás és a nyugati stílusú reiki dacára, hogy közösek a gyökereik. Létrehozta a Gendai Reiki-ho módszert, amiből elhagyta az ismeretlen dolgokat és arra törekedett, hogy a mai ember számára könnyen megérthető legyen. Visszatért Usui-sensei eredeti szellemiségéhez, orvosolva a nyugati elferdített módszer kitalált történeteit.

A nyugati reiki Hayashi tanár úron keresztül terjedt el a világon. Az Ő tengerészeti és orvosi szemlélete sokat változtatott a reiki módszeren. Ahogyan tovább terjedt a nyugati Shiki Ryoho Reiki néven, Hawayo Takata-sensei tovább alakított a módszeren. A tanításnak nem volt írásos anyaga. Ezért sok felesleges mese került az rendszerbe.

Megjegyzés: Amikor én még Nyugati Reikit (Shiki Ryoho Reiki) tanítottam, a csak a kezeléseket és az elbonyolított behangolási módszert ismertem. Amit a tanárom előadott a tanfolyamán, lejegyeztem, de a tanár elvette azokat. Azt mondta emlékezz mindenre. A tanfolyami jegyzeteket én magam szerkesztettem a legjobb tudásom szerint. Az energia is más volt, mint amit a Gendai Reiki Ho esetében tapasztaltam. 

Richard Rivard kanadai reiki mester 2000-ben Kiotóban behangolást kapott Hiroshi Doi senseitől és a Gendai Reiki tanára lett. Az ő tanítványai révén jutott el a módszer tanítása, Magyarországra így hozzám is. Hiroshi Doi 2019 évig több alkalommal ellátogatott Európába. Előadásokat (Workshop) tartott, ahol bemutatott sok korai Usui Do és Teate gyakorlatokat.

A Reiki útjának célja a megvilágosodás elérése. A Gendai Reiki ugyan lehetőséget ad a megvilágosodásra, de az is nagy eredmény, ha az ellazulás folyamatosságát sikerül elérni. Ez az univerzum ritmussal való kappcsolódást jelenti. A spirituális tudatosság javításával elérhető az egészséges lényünk remek eredmény. Cél még a múlt, azaz a karma tisztítása és az optimális a jövő megteremtése.

A célok eléréséhez fontos, hogy tiszta életet éljünk. Végezzük az elme tisztítását naponta ez növeli a tudatosságunkat. Így meg tudjuk teremteni az egészséget fizikai síkon is. 

A  Gendai Reikire épült Usui Reiki Ryoho tanfolyamon a tanítási anyagomat ezekkel ki tudtam egészíteni.

Mindig arra törekedtem, hogy úgy tanítsam a hozzám forduló diákokat, hogy legjobban megértsék a gyakorlatokat. Addig ismételjük a tanulást, amíg teljesen megértik az anyagot. Örülök amikor csoportos gyakorlásokon kérdéseket tesznek fel. Még jobban örülök, amikor egy tanuló adja meg a helyes választ.

A tanfolyamokat online is megtartom, erről itt olvashatsz

Neked kell eldönteni, hogy melyik reiki utat választod. Én az eredeti  Usui Reiki Ryoho módszert javasolom.