Gendai Reiki Ho

Gendai Reiki Doi

A Gendai Reiki Ho a japán Gakkai szerinti Usui Reiki Ryoho és a nyugati Tradicionális Reiki egyesítésével jött létre. A rendszer alapítója Hiroshi Doi sensei (mester), aki jelenleg a Gakkai szövetség tagja. Mivel a világháború után a Reiki eltűnt Japánban és később a nyugati Reiki mesterek bevitték a Shiki Ryoho-t (nyugati Reiki) kezdetben azt tanulta. Több nyugati Reiki irányzatot is tanult és jól ismert. Megismerkedett Kimikó Koyama a Gakkai (japán reikiszervezet) elnöknőjével, aki tanította, behangolta az Usui Reiki Ryoho-ra és támogatta a Gendai Reiki Ho rendszernek a megalakítását. Koyama sensei hozzájárult az energia vonala használatához. Doi sensei 1995-ben, megalapította a Gendai Reiki Healing Kyokait (Modern Reiki Gyógyítás Egyesületet) a Kyoto melleti Ashiya városban. Majd további tanítást, támogatást és számos Reiju-t (hangolást) kapott a Kondoh későbbi Gakkai elnöktől, is.

1999-ben meghívást kapott Richard Rivard Reiki mestertől és Kanadába Vancouverbe utazott. Ott mesterek részére előadást tartott, bemutatta az eredeti Usui Reiki Ryohot, a Gendai Reiki Ho egy 65 fős Reiki mester csoportnak. 1998-ban megírta az Ijashi no Gendai Reiki ho című könyvét, (Modern módszerek gyógyításra), amelynek japánban is jó volt a fogadtatása. Ebben ismerteti a rendszerét és felfogását. Ezt a könyvet kiadták angol nyelven és a magyar nyelvű fordítás a Gendai Reiki Gokuikaiden, mestertanár képzés része.

A Gendai Reiki Ho energia kiválló minőségű Reikienergia, amely egyesíti a japán belső és a nyugati külső Reiki utat. Szelíd, de erőteljes eredeti Tradicionális energiaminőség, a nyugaton is kiválóan alkalmazható keretek között.

Az átadható, tanítható fokozatok:

  1. Shoden (A kezdet)
  2. Okuden (A belső mélység)
  3. Shinpiden (A titok)
  4. Gokuikaiden/Shihan (legmagasabb fokozat)

 

Bövebben:

Hiroshi Doi sensei az egyik legismertebb reiki mester Japánban. Az Usui Reiki Ryoho Gakkai tagsága révén különösen értékes forrása Mikao Usui eredeti módszerét illetően. Elkötelezettsége a gyógyítás és az eredeti Usui Reiki Gyógymód iránt teszi őt a Reiki közösség különösen értékes tagjává. Nevéhez köthető a Gendai Reiki rendszerének kidolgozása, mely a nyugaton elterjedt reiki módszer és az eredeti japán technikák kombinációja.

Nagypapája zen buddhista szerzetes volt, mely hagyomány generációkra nyúlott vissza. Habár Hiroshi Doi végül nem lett szerzetes, gyermekkora óta gyakorolta a Zazen meditációt és hitt a láthatatlan világ létezésében. Számos foglalkozása volt az idők során. A hosszú évtizedek közös vonása az volt, hogy az életcélját, a boldogság forrását kereste.

Bár Doi sensei és családja jó egészségnek örvendett, környezetében különböző súlyos betegségek fordultak elő, mely arra össztökélte, hogy különféle gyógyító technikákat tanuljon. Több mint harminc különféle gyógyító módszert tanult az 1980-as, ’90-es években, abban a reményben, hogy 60 évesen gyógyító szalont nyithasson saját házában.

Az 1980-as évek végén hallott először a reikiről, egy workshopon, melyet “Shinmeikan gyógyítás”–nak neveztek. Az egyik résztvevőnek volt egy könyve Reiki Ryoho címmel, mely a japán nyelvre fordított változata volt Dr. Barbara Weber Ray: The ‘Reiki’ Factor in The Radiance Technique című könyvnek, melyet egy New York-i hölgy, Mieko Mitsui fordított le. Mitsui kisasszony a Reiki tanára volt a Sugárzó Technika (The Radience Technique) iskolának és éppen ekkortájt tért vissza Japánba, hogy reikit tanítson. Hiroshi Doi sensei 1990-ben elvégezte az első, majd ’91-ben a reiki második fokozatát. A szemináriumot követően számos pozitív tapasztalatot szerzett a reiki gyógyítás hatékonyságát illetően.

Lelkesedése révén szerette volna elvégezni a reiki harmadik fokozatát is, azonban japánban Mieko Mitsui nem tartott tanári tanfolyamokat. Ezek elvégzéséhez az USA-ba kellett volna utaznia, melyet az idegen nyelv ismerete és magas költségek miatt fel kellett adnia.

1993-ban egy kristály gyógyítás szemináriumon egy idős hölgy résztvevőtől hallott a Gakkai szervezet létezéséről és révén sikerült a szervezetbe is bekerülnie. Ebben az évben a Gakkai szerevezet 6. elnökétől Kimiko Koyama asszonytól kapott behangolást a japán reiki rendszerébe, mely sokban különbözött attól, ahogy eddig tanulta a reikit. Hét évbe telt, míg elérte az okuden szintet.

Miközben folyamatosan gyakorolta az addig tanultakat, a 90-es években bukkant rá harmadik reiki tanárára, Manaso-ra, aki Alpan-nal együtt Bagawan senseitől tanult Indiában és a Neo Reikit kínálta Tokyoban, ami egyesítése a keleti és a nyugati Reikinek. Megtanulta a Reiki-ho teljes rendszerét az elejétől fogva és újra tudatára ébredt a nagyszerűségének, és hogy összhangban van a korábban tanultakkal.

Rick Rivard kanadai reiki mester honlapja említést tesz Doi sensei reiki tanulmányai kapcsán, hogy a fent említetteken felül Hiroshi Doi sensei 1982-84 között elsajátította az Usui Reiki Ryoho egyszerűsített rendszerének teljes rendszerét, melyet Teáté-nak neveztek. Ezen felül 2000-ben Chiyoko Yamaguchi asszony, a (Jikiden Reiki megalapítója) shoden és okuden tanfolyamát is elvégezte.

Hiroshi Doi 1998-ban jelentette meg könyvét Iyashino Gendai Reiki-ho – Modern Reiki módszer a gyógyításért címmel, melyet később angol nyelvre is lefordítottak. Ez a könyv elsőként számolt be a reiki japán gyökereiről. A hatalmas pozitív visszhang révén 1999 és 2003 között több reiki mester segítségével először Kanadában, majd más országokban is megrendezték az URRI (Nemzetközi Usui Reiki Ryoho) konferenciákat, ahol Hiroshi Doi sensei számos eredeti információt, technikát mutatott be és elkezdte tanítani rendszerét, melyet Gendai Reiki Ho néven hívott. 2003-at követően Doi sensei elnézést kért és visszavonult, mert a naponta érkező mintegy 2000 angol nyelvű levelet nem tudta kezelni. 2006-ban lépett ismét a nyilvánosság elé és ezt követően szórványosan tartott szemináriumokat. Japánban a Gendai Reiki Hálózat (GRN), egy nonprofit szervezet fogja össze a Gendai Reiki gyakorlókat, mely gyakorlásokat, tanfolyamokat és különböző programokat szervez tagjai számára.

Rick Rivard kanadai reiki mester 2000-ben Kiotóban behangolást kapott Doi senseitől és a Gendai Reiki tanára lett. Az ő tanítványai révén jutott el a Gendai Reiki tanítása, Magyarországra így hozzám is.

A Gendai Reiki

A Gendai Reiki a reiki egy olyan rendszere, melyet Hiroshi Doi sensei alapított meg, aki az Usui Reiki Ryoho Gakkai szervezet tagja.

A Gendai Reiki Ho egy kényelmes módja a reiki mindennapos gyakorlásának. A technikák a tradicionális Reiki Ryoho és a Nyugati Reiki technikákon alapulnak, ezek vannak egy rendszerbe integrálva. A cél az „Anshin Ritsumei” (Daianshin) állapot elérése – nagy lelki béke.

A Gendai Reiki mottója a következő: “Ayashiku-nai, okashiku-nai, muzukashiku-nai”

Ayashiku-nai = semmi kétes, gyanús

Okashiku-nai = semmi szokatlan, régimódi

Muzukashiku-nai = semmi bonyolult

A Gendai Reiki elkerüli a rejtélyességet, a túlbonyolított reiki gyakorlatokat.

A gendai Reiki alap ponjai:

“elme/test gyógyítása” és “spirituális növekedés” a fő kulcsszavak. Ezek a technikák teszik lehetővé, hogy bőségben, boldogan és egészségesen éljünk.

A Reiki gyakorlatok egyszerűek és a mindennapi életben könnyen használhatóak. 

Hiroshi Doi sensei eredeti írása a Gendai Reiki Ho kialakulásáról.

Amikor megismertem az Usui Reiki Ryoho Társaságot, és Kimiko Koyama asszonyt a társaság hatodik elnökét, nem vesztegettem az időt, hogy a társaság tagjává válhassak valakin keresztül és Koyama asszonytól tanultam Reikit. Csodálkoztam, mennyire tud különbözni, az eredeti és a nyugati stílusú, Reiki annak ellenére, hogy közös gyökerektől származnak.

Mialatt gyakoroltam a Reiki-hot, Koyama asszonytól megtanultam a Reiki-ho teljes rendszerét az elejétől fogva és újra tudatára ébredtem annak nagyszerűségének. Bizonyosság váltam az ösztöneimben, hogy a „Reiki –ho összhangban van és minden tartalmaz, amit eddig tanultam.

Ebben az időben a tradicionális Usui Reiki, és a nyugati stílusú Shyki Ryoho Reiki értékes anyagai spontán jöttek felém és megadták a kérdéseimre a választ. Amikor csak kisebb sérüléséket szenvedtem a Hanshin földrengés epicentrumának közepén, úgy éreztem, mintha küldetést kaptam volna az élettől.

Így újra tanultam, amit a három tanáromtól tanultam azzal a céllal, hogy egyesítem a nyugati és a tradicionális stílusú Reikit. Sajátos módon, újra megvizsgáltam a nyugati és a keleti Reiki-hot ami a testet, a lelket gyógyítja és a spiritualitást emeli. Megalkottam, amit én úgy hívok Gendai Reiki-ho elkerülve, hogy misztikusnak tűnjön, elhagyva ismeretlen dolgokat és azzal a mottóval, hogy bizonyítékokkal bizonyítsák annak hatékonyságát. Szintén megpróbáltam a technikákat olyan egyszerűre kialakítani, hogy azok a mindennapok során alkalmazhatóak legyenek.

Habár, ezen dolgok szerint tettem, úgy történt, hogy két Reikiben járatos embernek (Furukawa úrnak és Tsujimi úrnak) tartottam Reiki szemináriumot. Azóta egyre több és több képzett gyógyító ember jön rajtuk keresztül a képzésemre.

Szerencsére ezt a rendszert számos gyógyításban jártas ember támogatja, a mestereknek, akiknek behangolást végeztem részt vettek és megalapították a „Gendai Reiki Gyógyító Társaságot” hogy elterjesszék a rendszert.

Azóta nagyon sok embert ismertem meg, akik azért gyűltek össze, hogy visszatérjenek Usui-sensei eredeti szellemiségéhez, orvosolva csalódottságukat a nyugati Reikiben vagy megpróbálják elterjeszteni a saját nézeteiket egyesítve a keleti és a nyugati Reikit. A korábban tanultam a Neo Reikit, ami szintén egy új stílusa a Reiki-Ho-nak, mely szintén a keleti és a nyugati Reiki egyesítésén alapul. Más szavakkal kifejezve voltak emberek, akik követve Hayashi-sensei elgondolását, ami kiindulópontja volt a nyugati Reiki kialakulásának és Hawayo Takata-sensei volt az, aki elhozta az Egyesült Államokba a Reikit, már korábban Hayashi-sensei megpróbálta megreformálni a Reikit korábbi tengerész világnézetére alapozva és úgy látszott, hogy átalakította Usui-sensei eredeti Reikijét a saját stílusára, ezt Takata-sensei, aki tőle tanult tovább alakította.. (Az oklevelet Hayashi sensei a „Hayashi Reiki Kenkyukai (Kutató Központ) néven bocsátottan ki.)                      

Van néhány ember, aki a Reiki-hon keresztül megpróbál az ezoterikus Buddhizmus erejéhez kapcsolódni a Kurama-hegyen, ahol Usui-senseinek kinyilatkoztatása volt a Tendai Buddhizmusról és vannak keresztény és más vallással kombinált módszerek is. Nem számít jónak vagy rossznak, hogy melyik utat választod magadnak, de mindig az a legjobb út, ami az eredetihez áll közel. Ez a Gendai Reiki.