Gendai Reiki Doi

A Gendai Reiki Ho, a japán Gakkai reikiszervezet szerinti eredeti Usui tanításai és a nyugati Tradicionális Reiki egyesítésével jött létre. A rendszer alapítója Hiroshi Doi sensei (mester-tanár), aki jelenleg a Gakkai szövetség tagja. Mivel a világháború után a Reiki eltűnt Japánban és később a nyugatról bevitték a Shiki Ryoho-t kezdetben azt tanulta. Több nyugati irányzatot is tanult és jól ismert. Megismerkedett Kimikó Koyama a Gakkai (japán reikiszervezet) elnöknőjével, aki tanította, behangolta az eredeti és támogatta a Gendai módszer megalakítását. Koyama sensei hozzájárult az energia vonala használatához. Doi sensei 1995-ben, megalapította a Gendai Reiki Healing Kyokait (Modern Reiki Gyógyítás Egyesületet) a Kyoto melleti Ashiya városban. Majd további tanítást, támogatást és számos Reiju-t (hangolást) kapott a Kondoh későbbi Gakkai elnöktől, is.

1998-ban megírta az Ijashi no Gendai Reiki ho című könyvét, (Modern módszerek gyógyításra), amelynek japánban is jó volt a fogadtatása. Ebben ismerteti a rendszerét és felfogását. Ezt a könyvet kiadták angol nyelven és a magyar nyelvű fordítás nálam a Gokuikaiden, mestertanár képzés része. 1999-ben meghívta Richard Rivard Reiki mester és Kanadába Vancouverbe utazott. Ott mesterek részére előadást tartott, bemutatta a módszerét, egy 65 fős mester-tanár csoportnak. 

A Gendai Reiki Ho erőteljes reiki energia, amely használatával a tapasztalatom szerint a legjobbak az eredmények. Erőteljes eredeti energia, a mai ember számára könnyen megérthető formában.

Az átadható, tanítható fokozatok:

  1. Shoden (A kezdet)
  2. Okuden (A belső mélység)
  3. Shinpiden (A titok)
  4. Gokuikaiden/Shihan (legmagasabb fokozat)

 

Richard Rivard kanadai reiki mester 2000-ben Kiotóban behangolást kapott Doi senseitől és a Gendai Reiki tanára lett. Az ő tanítványai révén jutott el a legjobb módszer tanítása, Magyarországra így hozzám is.

 

Idézet Hiroshi Doi sensei eredeti írásából:

Amikor megismertem az Usui Reiki Ryoho Társaságot, és Kimiko Koyama asszonyt a társaság hatodik elnökét, nem vesztegettem az időt, hogy a társaság tagjává válhassak valakin keresztül és Koyama asszonytól tanultam. Csodálkoztam, mennyire tud különbözni, az eredeti és a nyugati stílusú, Reiki annak ellenére, hogy közös gyökerektől származnak.

Mialatt gyakoroltam, Koyama asszonytól megtanultam a Reiki-ho teljes rendszerét az elejétől fogva és újra tudatára ébredtem annak nagyszerűségének. Bizonyossá vált az ösztöneimben, hogy  összhangban van és minden tartalmaz, amit tanultam.

Ebben az időben a tradicionális Usui sensei tanításai értékes anyagai spontán jöttek felém és megadták a kérdéseimre a választ. Amikor csak kisebb sérüléséket szenvedtem a Hanshin földrengés epicentrumának közepén, úgy éreztem, mintha küldetést kaptam volna az élettől.

Így újra tanultam, amit a három tanáromtól tanultam azzal a céllal, hogy egyesítem a nyugati és a tradicionális stílusú Reikit. Sajátos módon, újra megvizsgáltam a nyugati és a keleti  anyagot, ami a testet, a lelket gyógyítja és a spiritualitást emeli. Megalkottam, amit én úgy hívok Gendai Reiki-ho elkerülve, hogy misztikusnak tűnjön, elhagyva ismeretlen dolgokat és azzal a mottóval, hogy bizonyítékokkal bizonyítsák annak hatékonyságát. Szintén megpróbáltam a technikákat olyan egyszerűre kialakítani, hogy azok a mindennapok során alkalmazhatóak legyenek.

Habár, ezen dolgok szerint tettem, úgy történt, hogy két Reikiben járatos embernek (Furukawa úrnak és Tsujimi úrnak) tartottam Reiki szemináriumot. Azóta egyre több és több képzett gyógyító ember jön rajtuk keresztül a képzésemre.

Szerencsére ezt a rendszert számos gyógyításban jártas ember támogatja, a mestereknek, akiknek behangolást végeztem részt vettek és megalapították a „Gendai Reiki Gyógyító Társaságot” hogy elterjesszék a rendszert.

Azóta nagyon sok embert ismertem meg, akik azért gyűltek össze, hogy visszatérjenek Usui-sensei eredeti szellemiségéhez, orvosolva csalódottságukat a nyugati elferdített módszerben. Korábban tanultam a Neo Reikit, ami szintén egy új stílusa, mely szintén a keleti és a nyugati módszer egyesítésén alapul. Más szavakkal kifejezve voltak emberek, akik követve Hayashi-sensei elgondolását, ami kiindulópontja volt a nyugati Reiki kialakulásának és Hawayo Takata-sensei volt az, aki elhozta az Egyesült Államokba a Reikit, már korábban Hayashi-sensei megpróbálta megreformálni a Reikit korábbi tengerész világnézetére alapozva és úgy látszott, hogy átalakította Usui-sensei eredeti Reikijét a saját stílusára, ezt Takata-sensei, aki tőle tanult tovább alakította.. (Az oklevelet Hayashi sensei a „Hayashi Reiki Kenkyukai (Kutató Központ) néven bocsátottan ki.)                      

Van néhány ember, aki a Reiki-hon keresztül megpróbál az ezoterikus Buddhizmus erejéhez kapcsolódni a Kurama-hegyen, ahol Usui-senseinek kinyilatkoztatása volt a Tendai Buddhizmusról és vannak keresztény és más vallással kombinált módszerek is.

Nem számít jónak vagy rossznak, hogy melyik utat választod magadnak, én a Gendai Reikit javasolom.