Életszabályok

A reiki öt életszabálya:

Csak ma
Nem vagyok dühös
Nem aggódom
Hálás vagyok
Tisztességgel teszem a dolgom
Kedves vagyok az emberekhez

Aki ezen elvek alapján él, számíthat arra, hogy a béke és a harmónia rátalál.

Rövidek az életszabályok, de mély a jelentésük.
Magyarázatuk:

Csak ma / Kjo dakewa / Just for today /
A parancsolatok, elvárások gátolják az emberek gondolkodását, rugalmatlanná teszik őket. Mindenkinek van lehetősége, hogy kimondja, csak ma jól szeretne élni. Így az elme teljes szabadsága fenntartható, mivel a jövő még nincs meghatározva.
Az élet egymást követő napokból áll, minden nap fontos, de ez megtanítja milyen fontos tisztelni a jelen pillanatot, hiszem a jövőben újra és újra most lesz.

Nem vagyok dühös / Ikaruna / Do not be angry /
A harag megbánt, megsért téged és másokat, szenvedéshez vezet és saját magadat pusztítod el vele. Ha igaznak tűnik, gyakran egoista érzéseket takarnak, mélyebb szinteken. Elengedni a haragot, ebben sokat segít a Reiki, megváltozol, béketűrő leszel, kialakítja a mentális és érzelmi egyensúlyodat. 

Nem aggodalmaskodom / Shin pai szuna / Do not worried /
Ha már képes vagy bízni az Univerzumban, kérheted a segítségét és tapasztalni fogod, megoldja a dolgokat. Akkor képes leszel békében élni az elméddel és nem kell feleslegesen aggódnod. Tapasztalatom szerint a Reiki, ha gyakorlod, fokozatosan megszünteti a túlzott aggodalmaidat.

Hálás vagyok / Kan sha Shite / Be gratefull /
Az elmédet elhomályosítja az elégedetlenség, elfelejted azt, hogy boldog és áldott vagy. A hála érzését a Reiki gyakorlással megértheted, akkor a nehézségekre, úgy nézel, mint lehetőségre, amin túljuthatsz és tanulhatsz azokból.

Teszem a dolgom / Gyo o hageme / Do your duties fully /
A kötelesség nem csak a munkádat jelenti, hanem a felelőségedet, az életed értelmét. Fontos, hogy örömmel végezed a feladataidat. Spirituálisan a legtöbbet fejlődhetsz, a kötelességeid végzésétől.

Kedves vagyok az emberekhez / Hito ni shinsetsu ni / Be kind to others /
Mikor másokon segítesz, ők is képesek lesznek, hogy másokon segítsenek. A kedvesség fertőző, ha az emberek kedvesebbek lesznek, a világ jobb lesz. A kedvesség hulláma visszaszáll majd rád és ez elvezet a boldogságodhoz. Legjobb módszer, ha segítesz ellenszolgáltatás nélkül, erről szól a Reiki.

A Reiki előtt bioenergiát használtam és tanultam 1972- 2000-ig, részletekben Jim Hislóp skót energetikustól, ezután dr Bíró Dénestől. Mindkét tanítóm elmondta, hogy a nem szót sem az Univerzum, sem a képekkel működő tudatalatti, nem érti. (olyan kép, hogy nem dühös, vagy nem aggodalmas nincsen) Az életszabályokat lefordítottam a NEM szó nélkül.

GOKAI

Reiki öt életszabálya

Csak ma
Békés vagyok
Nyugalom van bennem
Hálás vagyok
Tisztességgel  teszem a dolgom
Kedves vagyok az emberekhez

Barátom japán felesége Seiko azt mondta nekem, hogy kiváló fordítás. Elmondta azt is, hogy egy például: egy Petőfi vers japán nyelvre fordításánál azért, hogy rímeljen, szó szerint nem, szinte csak a az érzelmileg lehet. Fordítva a gyönyörű, ragozott magyar nyelvre nagyon könnyű, a szó szerinti fordítás.