Mi a különbség a Gendai Reiki és a Nyugati Reiki között?

 

A lényeges különbség az, hogy a nyugati Shiki Ryoho sok változtatáson ment keresztül, a Gendai Reiki Ho pedig, az eredeti tanításra épült. Napjainkban a sok tanár, a Gendai-tanításaiból egészítik ki a tananyagát, azonban a behangolás továbbra is túlkomplikált maradt és energia is más. Említésre méltó, hogy a Shiki Ryohoból, több száz módszert alakítottak ki, kreatív mesterek, (nincsen tudás légüres térben) amelyek még távolabbra kerültek a Usui valódi tanításától és erőteljes energiájától. 

Mikao Usui 1922-ben böjtöt és meditációt végzett a Kurama Yama-án (hegyen) és a huszonegyedik napon megvilágosodott. Megtapasztalta az energetikai kapcsolódást az univerzummal és ezt Reikinek nevezte el. Megalakította a Gakkai-t, vagyis az Usui Reiki szövetséget. Több személyt hangolt be a tanár Shinpiden fokozatára, közöttük,  Dr. Chujiro Hayashi hajóskapitány és hajóorvost, a Gakkai tagját is.  

Hayashi sensei, az alapító halála után, 1929-ben kilépett a Gakkai szervezetből, gyógyító klinikát nyitott, megalapította a Hayashi Kutató Központot, és módosította a módszert. Tanítványának, Hawayo Takata  asszonynak köszönhető, hogy a Reiki elterjedt a világban. A világháború után, amikor Amerika véres háborút vívott Japánnal, nem lehetett a valódi történettel előállni, például, hogy Mikao Usui sensei szamuráj családból származott. Hawayo Takata, átalakította, kiszínezte a  történetet, leegyszerűsítette a technikákat és csak élő szóban adta át a tanítást. A módszer a Shiki Ryoho, vagyis a Nyugati Reiki. Takata asszony halála után mester tanítványai arra is rájönnek, hogy mindegyikük kissé másként tanulta a módszert és nem is egyformán emlékeztek a tanításra. Tehát az eredeti tanítás több átalakításon esett át, ami az energia minőségét is befolyásolta. A háború után Japánban, az amerikai megszállás miatt, a Reiki elveszett és a Gakkai tagjai és vezetői (akik a háborúban, magas rangú katonatisztek voltak), sajnos a mai napig nem láthatóak nyilvánosan.  A Nyugati vonal az  1990 utáni években, visszajutott Japánba és kezdetben Hiroshi Doi  is azt tanulta. Később, amikor tanult és behangolásokat kapott, Kimiko Koyama Gakkai elnöknőjétől kiderül, hogy a Japánban a megőrzött   eredeti tanítás és behangolás különbözik attól, ahogyan az elterjedt nyugaton. Bár mindkét irányzat azonos gyökerekhez vezethető vissza mégis más, mivel nyugaton néhány elemet hozzáadtak, néhányat elvettek. Ez nem azt jelenti, hogy a nyugati vonal rossz lenne. Ha Hawayo Takata asszony szigorúan ragaszkodott volna, az eredeti formához, biztosan üldözték volna és nem vált volna a Reiki ennyire népszerűvé, vagy teljesen eltűnik. A Gendai vonal abban nyújt igazán nagy segítséget, hogy megismerteti az eredeti tanításokat, gyakorlatait. Teljes betekintést ad a japán kulturális gyökereibe, csak kismértékben tartalmazza a nyugati vonal néhány gyakorlatát. A Gendai Reiki tartalmazza az eredeti szellemiséget és technikákat, melyeket nem tanítottak korábban a nyugati rendszerben. Érthetősége révén könnyen tanulható és beépíthető a modern ember számára a mindennapokba. A vallásoktól mentes, így mindenki alkalmazhatja, de a megtanulása után, bárki a vallásával és minden gyógyító módszerrel együttesen használhatja.

Az én Gendai mestervonalam, rövid ezért a behangolások energiája is közel áll az eredetihez. Ezért jelentős különbség tapasztalható az energia érzetében, a japán stílusú behangolás tisztasága miatt. Én magam két nyugati Shiki Ryoho mester-tanár behangolás után kaptam Gendai Reiki tanári behangolásokat és különbséget tapasztaltam az energiák érzetében. Összehasonlító tapasztalataim: Mindig is az egészségjavító szándék vezérelt 1986-tól nyers, Istentől kapott bioenergiával, majd annak nagyon fejlett változatával, az Isteni Teremtő Akarat energiájának használatával. Ezután megismertem a nyugati Shiki Ryohot, amelynek egyszerűsége elragadott. A Gendai Reiki kezdetben nem érdekelt, de később amikor megismertem, a gyógyító munka során azt tapasztaltam, hogy az emberek gyorsabban gyógyulnak meg az alkalmazásával. Ma főként ezt tanítom, mert ha valaki gyakorolja az egyszerűen megérthető önfejlesztő gyakorlatokat, mentálisan is sokat fejlődik, amelynek egyenes következménye a fizikai problémák megszűnése.

 A GENDAI REIKI FŐ JELLEMZŐI:

Az eredeti hiteles történetet tanítja.

A már említett rövid tanátadás vonal miatt az energia és a tanítás tiszta.

Egységes, világosan megérthető az írásos tananyag és a gyakorlatok a mindennapokba beépíthetők.

A gyógyulási eredmények bizonyítják az eredményességet. Lásd Vendégkönyv és Videók gyógyulásokról.  

Az erőteljes energiáját, tisztaságát, és hatékonyságát, érdemes a Dunavarsányi klubban ingyenesen megtapasztalni. Ha megérint a gyógyító energia, javasolom a megtanulását.

A Shoden (első fokozat) és az Okuden (második fokozat) behangolása és a tanítás, két napos tanfolyam alatt, megszerezhető.