Mi a különbség a Gendai Reiki és a Nyugati Reiki között?

 

A lényeges különbség az, hogy a nyugati Shiki Ryoho Reiki sok változtatáson ment keresztül, a Gendai Reiki Ho pedig, az eredeti tanításra épült. Napjainkban a sok Shiki Ryoho Reikit tanító tanár, a Gendai Reiki Ho-ból egészítik ki a tananyagot, azonban a behangolás továbbra is túlkomplikált maradt és energia is más. Említésre méltó, hogy a Shiki Ryoho Reikiből, több száz reiki módszert alakítottak ki, kreatív mesterek, (nincsen tudás légüres térben) amelyek még távolabbra kerültek a Usui valódi tanításától és erőteljes energiájától. 

Mikao Usui 1922-ben böjtöt és meditációt végzett a Kurama Yama-án (hegyen) és a huszonegyedik napon megvilágosodott. Megtapasztalta az energetikai kapcsolódást az univerzummal és ezt Reikinek nevezte el. Megalakította a Usui Reiki Ryoho Gakkai-t, vagyis az Usui Reiki szövetséget. Több személyt hangolt be a Reiki tanár Shinpiden fokozatára, közöttük,  Dr. Chujiro Hayashi hajóskapitány és hajóorvost, a Gakkai tagját is.  

Hayashi sensei, az alapító halála után, 1929-ben kilépett a Gakkai szervezetből, gyógyító klinikát nyitott, megalapította a Hayashi Kutató Központot, és módosította a Reiki módszert. Tanítványának, Hawayo Takata  asszonynak köszönhető, hogy a Reiki elterjedt a világban. A világháború után, amikor Amerika véres háborút vívott Japánnal, nem lehetett a Reiki valódi történetével előállni, például, hogy Mikao Usui sensei szamuráj családból származott. Hawayo Takata, átalakította, kiszínezte a Reiki történetét, leegyszerűsítette a technikákat és csak élő szóban adta át a tanítást. A módszer a Shiki Ryoho Reiki, vagyis a Nyugati Reiki. Takata asszony halála után mester tanítványai arra is rájönnek, hogy mindegyikük kissé másként tanulta a Reikit és nem is egyformán emlékeztek a tanításra. Tehát az eredeti Reiki tanítása több átalakításon esett át, ami az energia minőségét is befolyásolta. A háború után Japánban, az amerikai megszállás miatt, a Reiki elveszett és a Gakkai tagjai és vezetői (akik a háborúban, magas rangú katonatisztek voltak), sajnos a mai napig nem láthatóak nyilvánosan.  A Nyugati Reiki az  1990 utáni években, visszajutott Japánba és kezdetben Hiroshi Doi (a Gendai Reiki Ho megalapítója) is azt tanulta. Később, amikor tanult és behangolásokat kapott, Kimiko Koyama Gakkai elnöknőjétől kiderül, hogy a Japánban a megőrzött   eredeti tanítás és behangolás különbözik attól, ahogyan az elterjedt nyugaton. Bár mindkét irányzat azonos gyökerekhez vezethető vissza mégis más, mivel nyugaton néhány elemet hozzáadtak, néhányat elvettek. Ez nem azt jelenti, hogy a nyugati Reiki rossz lenne. Ha Hawayo Takata asszony szigorúan ragaszkodott volna, az eredeti formához, biztosan üldözték volna és nem vált volna a Reiki ennyire népszerűvé, vagy teljesen eltűnik. A Gendai Reiki abban nyújt igazán nagy segítséget, hogy megismerteti a Reiki eredeti tanításait, gyakorlatait. Teljes betekintést ad a japán kulturális gyökereibe, csak kismértékben tartalmazza a nyugati Reiki néhány gyakorlatát. A Gendai Reiki tartalmazza a Reiki eredeti szellemiségét és technikáit, melyeket nem tanítottak korábban a nyugati (Shiki Ryoho) Reiki rendszerben. Érthetősége révén könnyen tanulható és beépíthető a modern ember számára a mindennapokba. A vallásoktól mentes, így mindenki alkalmazhatja, de a Gendai Reiki megtanulása után, bárki a vallásával és minden gyógyító módszerrel együttesen használhatja.

Az én Gendai Reiki mestervonalam, rövid ezért a behangolások energiája is közel áll az eredetihez. Ezért jelentős különbség tapasztalható a Gendai Reiki energia érzetében, a japán stílusú behangolás tisztasága miatt. Én magam két nyugati Shiki Ryoho Reiki mester-tanár behangolás után kaptam Gendai Reiki tanári behangolásokat és különbséget tapasztaltam a Gendai Reiki energiájának érzetében. Összehasonlító tapasztalataim: Mindig is az egészségjavító szándék vezérelt 1986-tól nyers, Istentől kapott bioenergiával, majd annak nagyon fejlett változatával, az Isteni Teremtő Akarat energiájának használatával. Ezután megismertem a nyugati Shiki Ryoho Reikit, amelynek egyszerűsége elragadott. A Gendai Reiki kezdetben nem érdekelt, de később amikor megismertem, a gyógyító munka során azt tapasztaltam, hogy az emberek gyorsabban gyógyulnak meg az alkalmazásával. Ma főként ezt tanítom, mert ha valaki gyakorolja az egyszerűen megérthető önfejlesztő gyakorlatokat, mentálisan is sokat fejlődik, amelynek egyenes következménye a fizikai problémák megszűnése.

 A GENDAI REIKI FŐ JELLEMZŐI:

A Reiki eredeti hiteles történetét tanítja.

A már említett rövid tanátadás vonal miatt az energia és a tanítás tiszta.

Egységes, világosan megérthető az írásos tananyag és a gyakorlatok a mindennapokba beépíthetők.

A gyógyulási eredmények bizonyítják az eredményességet. Lásd Vendégkönyv és Videók gyógyulásokról.  

A Gendai Reiki erőteljes energiáját, tisztaságát, és hatékonyságát, érdemes a Reiki klubban ingyenesen megtapasztalni. Ha megérint a gyógyító energia, javasolom a megtanulását.

A Gendai Reiki-ho Shoden (első fokozat) és az Okuden (második fokozat) behangolása és a tanítás, két napos tanfolyam alatt, megszerezhető.