A Reiki története

A reiki hiteles története. Az reiki alapítóősi gyógyító módszer újra felfedezését Mikao Usuinak köszönhetjük, aki 1865-ben született Japánban a Kiotói járásban. Irodalmat természettudományt, keleti és nyugati orvoslást, teológiát, filozófiát tanult. Több nyelvet kitűnően megtanult. Többször járt Kínában és a tengerentúlon, így széleskörű ismeretekre tett szert.

Dolgozott köztisztviselőként, vállalati alkalmazottként, volt újságíró egy államférfi titkára, tanár is volt egy börtönben, sőt misszíonárus is. Egy napon feltette magának a kérdést: mi az élet valódi célja? Később meglelte a választ, az élet célja meglelni a teljes béke állapotát. Ez a felismerés a sinto buddhizmus felé fordította és három évig élt egy Kioto melleti sinto templomban, de nem jutott el a megvilágosodásig. Megkérdezte buddhista mesterét, akit nagyon tisztelt, hogyan érheti el az áhított célt. A mester azt válaszolta “meg kellene tapasztalnod a halált”. 1922 márciusában 21 napos böjtöt és meditációt végzett a Kurama-Yama buddhista szent hegyen. Az utolsó napon erős lökést érzett, mintha villám csapás érte volna és elájult. Több óra múlva magához tért és frissnek, kipihentnek érezte magát. Megvilágosodott és felismerte: ” egy vagyok az univerzummal, az univerzum én vagyok”. Örömmel rohant le a hegyről, amikor megbotlott és felhasította a lábkörmét. A kezét a vérző sebre tette és a vérzés abbamaradt és a seb begyógyult. Ezután először a családján, majd másokon is alkalmazta a módszert, amit Reikinek nevezett el.

1922-ben Tokióba költözött, . Ekkor Tokió környékét földrengés porig rombolta, amelyben, és az azt követő tűzvészben 140000 ember halt meg és 3 millióan maradtak fedél nélkül. Usui mint gyógyító és szervező önfeláldozóan dolgozott. Ezután hivatalos Reiki gyógyító klinikát alapított és megalapította az Usui Reiki Ryoho Gakkait (szervezetet) és elkezdett tanítani. Több mint 2000 embernek adta át a Reikit, és 20 mestert avatott közöttük Chujiro Hayashit, aki tengerész kapitány és orvos volt. Usui nyomatékos kívánsága volt, hogy felekezetek nélkül minden emberhez jusson el a Reiki, amely nem vallás, vagy szekta. Usui 1926-ban, agyvérzésben meghalt.

Az eredeti Tradicionális Reikinek több ága alakult ki: Az eredeti Usui Reiki Ryoho, amely a háború után visszavonult, és csak a közelmúltban történt nyitás.

Shiki Ryoho Reiki. Hayashi sensei klinikát alapított ahol tanított és gyógyított. A súlyos beteg Hawayo Takata aki amerikai állampolgár volt felkereste a klinikát, ahol behangolásokat kapott a Reikire és meggyógyult. Ezután két évig dolgozott a Hayashi klinikáján, majd  hazautazott. 1938-ban felkereste Hawaii szigetén öt Hayashi és mesterré avatta. Takata sensei gyógyított, és utolsó éveiben, 22 tanárt hangolt be a Reikire. Ez a világon a legelterjedtebb, úgynevezett nyugati Reiki. A tanítást és a behangolásokat Takata asszony különböző módon adta tovább, amely napjainkban az információáramlás folytán kiegészül. Balázs Attila és Kálazi Ági mester-tanároktól, ilyen nyugat Reiki tanítást kaptam, Úgy érzem, hogy a legegyszerűbb Reiki, de hiányoznak belőle lényeges eredeti gyakorlatok. Nekem két ilyen mester-tanár beavatásom van. Az energia és a tanítás, tehát különbözik az eredeti Usui Reikitől. A Shiki Ryoho Reikiből sok olyan ágazat alakult ki, amelyeket még tovább, lényegesen megváltoztattak. Sok esetben a Reiki mesterek az egojukat, saját magukat tanítják, vallásokat, vagy más tanításokat kapcsolnak hozzá. Mikao Usui sensei, aki hívő Buddhista volt, kívánsága, hogy a Reiki legyen vallásokon és felekezeteken kívüli, de azokkal együttműködő gyógyító módszer.

Gendai Reiki Ho, amelyet Hiroshi Doi sensei alapított. A Gakkai szerinti japán Usui Reiki Ryoho és néhány nyugati Reiki elemből létrehozott Reiki. Egyesíti a japán belső és a nyugati külső Reiki utat. Nekem két Gokuikaiden (mester-tanár) beavatásom van. Elmélyült tanítványoknak ajánlom és tanítom. Tapasztalatom, hogy a sokat gyakoroló betegek, leggyorsabban jönnek rendbe, gyógyulnak meg, e módszer segítségével. 

Jikiden Reiki. Japánban Hayashi tanítványa volt Chiyoko Yamaguchi, akinek fia viszi tovább az élő Reiki vonalat. Egyszerű, érthető, világos (Magyarországon drága) Reiki módszer. Nekem Okuden fokozatú beavatásom van. Az eredeti Usui Reiki-től, csak kis mértékben tér el.