A Reiki története

A reiki hiteles története. Az reiki alapítóősi gyógyító módszer újra felfedezését Mikao Usuinak köszönhetjük, aki 1865-ben született Japánban a Kiotói járásban. Irodalmat természettudományt, keleti és nyugati orvoslást, teológiát, filozófiát tanult. Több nyelvet kitűnően megtanult. Többször járt Kínában és a tengerentúlon, így széleskörű ismeretekre tett szert.

Dolgozott köztisztviselőként, vállalati alkalmazottként, volt újságíró egy államférfi titkára, tanár is volt egy börtönben, sőt misszíonárus is. Egy napon feltette magának a kérdést: mi az élet valódi célja? Később meglelte a választ, az élet célja meglelni a teljes béke állapotát. Ez a felismerés a sinto buddhizmus felé fordította és három évig élt egy Kioto melleti sinto templomban, de nem jutott el a megvilágosodásig. Megkérdezte buddhista mesterét, akit nagyon tisztelt, hogyan érheti el az áhított célt. A mester azt válaszolta “meg kellene tapasztalnod a halált”. 1922 márciusában 21 napos böjtöt és meditációt végzett a Kurama-Yama buddhista szent hegyen. Az utolsó napon erős lökést érzett, mintha villám csapás érte volna és elájult. Több óra múlva magához tért és frissnek, kipihentnek érezte magát. Megvilágosodott és felismerte: ” egy vagyok az univerzummal, az univerzum én vagyok”. Örömmel rohant le a hegyről, amikor megbotlott és felhasította a lábkörmét. A kezét a vérző sebre tette és a vérzés abbamaradt és a seb begyógyult. Ezután először a családján, majd másokon is alkalmazta a módszert, amit Reikinek nevezett el.

1922-ben Tokióba költözött, . Ekkor Tokió környékét földrengés porig rombolta, amelyben, és az azt követő tűzvészben 140000 ember halt meg és 3 millióan maradtak fedél nélkül. Usui mint gyógyító és szervező önfeláldozóan dolgozott. Ezután hivatalos gyógyító klinikát alapított és megalapította az Usui Reiki Ryoho Gakkait (szervezetet) és elkezdett tanítani. Több mint 2000 embernek adta át a módszert, és 20 mestert avatott közöttük Chujiro Hayashit, aki tengerész kapitány és orvos volt. Usui nyomatékos kívánsága volt, hogy felekezetek nélkül minden emberhez jusson el a Reiki, amely nem vallás, vagy szekta. Usui 1926-ban, agyvérzésben meghalt.

Az eredeti Tradicionális Reikinek több ága alakult ki: Az eredeti japán szervezet, a háború után visszavonult, és csak a közelmúltban történt nyitás.

Shiki Ryoho Reiki. Hayashi sensei klinikát alapított ahol tanított és gyógyított. A súlyos beteg Hawayo Takata aki amerikai állampolgár volt felkereste a klinikát, ahol behangolásokat kapott a és meggyógyult. Ezután két évig dolgozott mint gyógyító kezelő Hayashi klinikáján, majd  hazautazott. 1938-ban felkereste Hawaii szigetén öt Hayashi és mesterré, tanárrá avatta. Takata sensei gyógyított, és utolsó éveiben, 22 tanárt hangolt be a Reikire. Ez a világon a legelterjedtebb, úgynevezett nyugati Reiki. A tanítást és a behangolásokat Takata asszony különböző módon adta tovább, amely napjainkban az információáramlás folytán kiegészül. Balázs Attila és Kálazi Ági mester-tanároktól, ilyen nyugat mester-tanár tanítást kaptam, Úgy érzem, hogy a legegyszerűbb módszer, de hiányoznak belőle lényeges eredeti gyakorlatok. A Shiki Ryohoból sok olyan ágazat alakult ki, amelyeket még tovább, lényegesen megváltoztattak. Sok esetben a tanító mesterek az egojukat, saját magukat tanítják, vallásokat, vagy más tanításokat kapcsolnak hozzá. Mikao Usui sensei, aki hívő Buddhista volt, kívánsága, hogy a Reiki legyen vallásokon és felekezeteken kívüli, de azokkal együttműködő gyógyító módszer.

Gendai Reiki Ho, amelyet Hiroshi Doi sensei alapított. A Gakkai szerinti eredeti japán tanításokból és néhány nyugati Reiki elemből áll. Egyesíti a japán belső és a nyugati külső utat. Nekem két Gokuikaiden (mester-tanár) beavatásom van. Elmélyült tanítványoknak ajánlom és tanítom. Tapasztalatom, hogy a sokat gyakoroló betegek, leggyorsabban jönnek rendbe, gyógyulnak meg, e módszer segítségével. 

Jikiden Reiki. Japánban Hayashi tanítványa volt Chiyoko Yamaguchi, akinek fia viszi tovább az ezt a vonalat. Egyszerű, érthető, világos (Magyarországon drága) Reiki módszer. Nekem Okuden fokozatú beavatásom van. Az eredeti tanítástól, csak kis mértékben tér el.