A Gendai Reiki, miben különbözik más reiki módszerektől?

gyógyító reiki

A reiki tanfolyamok tananyagában nagyon sok különbség van. A Gendai reiki oktatás, miben nyújt többet, más reiki tanfolyamoknál?

Nyugati (Usui Shiki Ryoho) reiki tanár voltam, amikor 2007-ben tanulni, kezdtem a Gendai reiki az eredeti japán módszert, és 2010-ben pedig annak is a tanára lettem. Mivel mindkét reiki módszert tanítom, könnyen össze tudom hasonlítani őket.  

kozmosz

univerzum a világmindenség

Az első Shoden fokozaton, azonnal megéreztem, hogy a Gendai reiki energiája teljesebb, és az egyszerűen megérthető eredeti reiki gyakorlatok azonnal beépíthetők a mai ember mindennapi életébe. A nyugati reiki szóban tanítottak és majd én is úgy tanítottam, ami után sok kérdés és félreértés történt. Kellemes meglepetés volt, hogy a Gendai reiki tanfolyamnak az egész világon egységes írásos jegyzetét kaptam meg. (a további fokozatokon is így van), tehát a tanfolyam után vissza lehet keresni a tanultakat, ha valamire nem jó emlékezünk. Sok információ van a tanfolyamon, de mivel a gyakorlatok pontosan le vannak írva, könnyen vissza emlékezhet a tanuló a tanultakra.

A második Okuden fokozaton a reiki szimbólumok nyugati reiki homályos és misztikus magyarázatairól lehullott a lepel, világossá vált,   hogy azok nem szent jelek, hanem segítő eszközök az öngyógyító erők felébresztése érdekében. A nyugati reiki tanfolyamon a szimbólumokat sokszor lerajzoltuk, majd a tanár elvette a rajzokat, hogy emlékezzünk rá. A Gendai Reiki jegyzeteiben a szimbólumok rajzai benne vannak a jegyzetben és neveinek, (mantráinak) fordításai, érthető magyar mondatok. A továbbfejlesztett gyakorlatok is egyszerűek a lelki felemelkedést szolgálják. Minden a reikivel kapcsolatos kérdés érthetővé, világossá válik.

A harmadik Shinpiden fokozaton a tanuló számos önfejlesztő gyakorlattal gazdagodik: például lehetővé válik a karma tisztítása úgy, hogy nem kell megkeresni a konkrét elkövetett hibákat, felébreszthető a bennünk lakozó őserő a kundalini, és így tovább. A mester szimbólum, mindennapi használata a reiki kezelésekbe, önkezelésekbe, tisztító gyakorlatokban alkalmazható. A nyugati reikiben, megkaptuk a mester szimbólumot és valójában, csak a reiki küldésnél javasolta a tanárom a használatát. Ezért, ha nyugati reiki-2 fokozatú keres meg, hogy nyugati reiki-3 behangolást kér, felajánlom neki az áthangolást a Gendai reiki Shoden – Okuden – és Shinpiden fokozataira, a nyugati reiki harmadik fokozat díjáért.

A negyedik Gokuikaiden tanár fokozaton a képzett és alkalmas reikis, a behangolásokat, a módszer átadását tanulja meg. A Gendai reiki behanéletenergiagolások rövidek, egyszerűek és azt a célt szolgálják, hogy a diák energia rendszere megnyíljon a reiki energia előtt. A nyugati reiki behangolás hosszadalmas szertartás, a szimbólumok sokszori (szerény véleményem szerint értelmetlen) felrajzolása esetleg feleslegesen elvarázsolja a diákot. (látomások lehetnek például: egy tanuló lovasrohamot látott átrobogni a helységen, amikor nyugati reikire avattam és másoknak is voltak látomásai) Korábbi tanfolyamokon a nyugati reikire behangolt tanulók képességei (reiki áramlása) lassabban alakult ki. Napjainkban a Gendai reiki behangolások után ez legtöbbször azonnal megindul az       energia áramlás, még a rosszabb vérkeringésű hideg kezű, vagy sok lelki problémával küszködő diákoknál is. A Gendai reiki tanfolyamokon tehát olyan Usui sensei által kidolgozott gyakorlatokat tanítok, melyeket egyáltalán nem, vagy átalakítva tanítanak más reiki irányzatokban. (a szóban történő hosszú tanátadás miatt, mivel nincsen tudás légüres térben, a mestervonal minden tanára alakítgatta a módszert) Tanítom a betegségek, méreganyagok, energiablokkok érzékelését (byosen), több hatékony eredeti japán kezelési gyakorlatot, hogyan érzékenyítsd a kezed, hogyan fejleszd a belső intuíciód. Az önfejlesztő légző gyakorlatok reiki meditáció segítségével az elme tisztítása lehetővé válik.  A szimbólumok / technikák mögötti rejlő elképzelés megértése nagyban hozzásegít a reiki hatékony alkalmazásában.

Hogy történik a képzés a Gendai Reiki tanfolyamon. 

Az első Shoden fokozat tanfolyam elején elméletet tanulsz: mi a reiki, mitől működik, mi a reiki valódi sallang mentes története, az életszabályok, a Gokai. A behangolások után a reiki munkát segítő technikák tanulása és begyakorlása történik. A hallgatók vendégként érkező betegeken gyakorolva sajátítják el a reiki kezelést, a második nap 

pedig a gyakorlásé. Nagy lehetőség a hetente megtartott reiki klubunk, ahol az új reikis, korlátlanul gyakorolhat, illetve minden felmerülő kérdésére választ kaphat. Skypeon hetente tartok Shoden gyakorlást a távoli tanulóknak, ingyenesen.

 

A második Okuden fokozat tanfolyam is két napos. Itt a diákok gyakran elmondják, milyen változásokon mentek keresztül és milyen sikereket értek el a reiki alkalmazásával. Megtanulják a szimbólumokat, a használatukat a mögöttük lévő tartalmat, a fejlettebb gyakorlatokat, a reiki energia küldését a távolba, a múltba és a jövőbe. Tanulnak reiki önfejlesztő meditációs és masszázs technikákat. Szintén tartok Skypeon Okuden gyakorlást is hetente.  

Eredeti rövid japán reiki energiavonal.

    Mikao Usui a reiki módszer megalapítója

– Kanichi Taketomi  Gakkai japán reiki szervezet elnöke

– Kimiko Koyama     Gakkai japán reiki szervezet elnöke

– Hiroshi Doi             Gakkai japán reiki szervezet tagja

– Richard Rivard       Kanadai reiki mester – tanár

– Attila Kupi              Finnországi mester – tanár

– Wagner Lajos         Magyar mester – tanár (ezen sorok, írója)

A Gendai Reiki Ho tanátadási vonala rövid. A tananyagát Hiroshi Doi állította össze, aki tagja az Usui sensei által megalapított Gakkai japán reiki szervezetnek. Ez biztosítja a tanítás eredetiségét, a behangolás (reiju) tisztaságát és erőteljességét. A tanfolyamon nem esik szó, / kristályokról / angyalokról, stb. nem keverednek más módszerek, amelyek nem részei az eredeti reikinek. A tanfolyami jegyzetet a Gendai Reiki Intézet fordította le angol nyelvre, ami alapján történt a perfekt magyar fordítás. Ez lehetővé teszi, hogy otthon gyakorolható legyen a tanfolyamon kapott tanítás.

A Gendai Reiki egy nagy lehetőség, hogy megteremtsd a testi-lelki harmóniát, a belső békét és az egészséget. Nagy lehetőség, hogy más embereknek segíts felébreszteni az öngyógyító képességeit, vagyis hozzájárulj a beteg gyógyulásához. Ha ezt megízleled, akkor olyan érzéseket tapasztalsz meg, amelyekről nem is álmodtál.

 Gendai Reiki-ho 

Doi sensei

Hiroshi Doi sensei

A Gendai Reiki (Bővebben kattints ide) A hagyományos Japán reiki módszer összegzése, és néhány nyugati reiki technika rendszerbe foglalása Hiroshi Doi nevéhez fűződik. Doi sensei több gyógyító és önfejlesztő rendszer elvégzése és sok évig tartó gyakorlás után találkozott a reiki nyugati ágával. Úgy érezte, ez az, amiben szeretne tovább elmélyülni. Ezután találkozott Kimiko Koyama asszonnyal, a Gakkai japán reiki szövetség akkori elnökével, vezetőjével és a tanítványa lett. Érdeklődve fedezte fel a nyugati és a japán módszer közötti különbségeket. A két rendszer gyökere ugyanaz, s bár nincs „japán reiki energia” és „nyugati reiki energia”, a tanítások átadásában és az alkalmazott módszerekben voltak lényeges különbségek.

 Annak idején Usui mester úgy gondolta, hogy a tudást, melyet megszerzett tovább kell adnia tanítványainak. Az átadás vonala az úgynevezett családfa, vagy energiavonal, melynek a reikiben nagy jelentősége van. Ha egy tanár nem tudja megadni az energiavonalát, a családfáját, akkor az egy utánzat, nem eredeti reiki. Azt azonban fontos tudni, hogy az energia, amivel kezelünk, nem az avató mesterünktől származik, hanem azok az univerzum rezgései, egyetemes és végtelen.

Comments are closed.